Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka astronautkinja

Nicole Mann prva domorotkinja koja je otputovala u svemir

Nicole Mann ss

Misija NASA-e i SpaceX-a Crew 5 poletjela je sa stanice Cape Canaveral Space Force na Floridi u srijedu u podne po istočnom vremenu i na putu je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici

Američka astronautkinja postala je prva pripadnica sjevernoameričkog autohtonog naroda koja je otputovala u svemir nakon NASA-inog lansiranja u srijedu.

Misija NASA-e i SpaceX-a Crew 5 poletjela je sa stanice Cape Canaveral Space Force na Floridi u srijedu u podne po istočnom vremenu i na putu je prema Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Pukovnica marinaca Nicole Mann jedna je od četiri astronauta koji su jučer poletjeli s Floride prema Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Ona će biti komandant misije Crew-5 na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a koju realizuje kompanija SpaceX. Mann će obavljati funkciju inžinjerke leta ISS Ekspedicije 68 tokom šestomjesečnog boravka.

Pukovnica Mann, koja pripada plemenu Wailacki, izjavila je za BBC kako se nada da će misija nadahnuti buduće generacije američkih domorodaca.

– Nadam se da će inspirisati mlade genracije domorodaca da slijede svoje snove i shvate da se neke od tih prepreka koje postoje ili su nekada bile ruše – rekla je.

– Kad god možemo učiniti nešto što je prvi put ili što nije učinjeno u prošlosti, to je tako važno – dodala je.

Član plemena Chickasaw John Herrington je općenito bio prvi Indijanac u svemiru, a letio je svemirskim šatlom Endeavour 2002. godine.

Mann ima veliko iskustvo u letenju raznim letjelicama za Korpus marinaca SAD-a. Dobila je šest medalja za svoju službu i bila je raspoređena u Iraku i Afganistanu.

Pukovnica Mann morala je duže čekati na svoj debi u svemiru, nakon što je završila obuku za astronauta 2015.