Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Halloween

Noć vještica obilježena i na sarajevskim ulicama

noc vjestica sarajevo6

Ta noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, raznim događajima i zabavama, a u BiH je obilježena i u mnogim ugositeljskim objektima te su i kina prilagodila svoje repertoare ovom prazniku

Noć vještica (Halloween) obilježena je i u Sarajevu, a na ulicama bh. prijestonice mogli su se vidjeti zanimljivi kostimi.

Halloween je zabavni festival koji uključuje maskiranje u mitološke likove poput vještica, vampira, duhova, zombija, goblina i ukrašavanje kuća i okućnica bundevama, paukovim mrežama, kosturima, gledanje horor filmova, a sve u svrhu zastrašivanja, jer se u davnim vremenima strašenjem tjerala smrt uoči Svih svetih, 31. oktobra.

Ta noć se obilježava na specifičan i zanimljiv način, raznim događajima i zabavama, a u BiH je obilježena i u mnogim ugositeljskim objektima te su i kina prilagodila svoje repertoare ovom prazniku.

Obilježava se prvenstveno u zemljama poput Irske, SAD-a, Kanade, Portorika, Australije i Novog Zelanda. Kasnije se obilježavanje Noći vještica proširilo i na mnoge druge zemlje, naročito one u kojima je većinsko katoličko stanovništvo jer se obilježava upravo uoči Svih svetih.