Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

čile

Nova Moai statua pronađena u laguni kratera vulkana Uskršnjeg otoka

Sheffield United v Tottenham Hotspur- Emirates FA Cup – Fifth Round – Bramall Lane
Sheffield United's Anel Ahmedhodzic (left) and Tottenham Hotspur's Ivan Perisic after the final whistle in the Emirates FA Cup fifth round match at Bramall Lane, Sheffield. Picture date: Wednesday March 1, 2023. Photo: Simon Marper/PRESS ASSOCIATION

Tim naučnika volontera s tri čileanska univerziteta koji sarađuju na projektu obnove močvare u krateru vulkana Rano Raraku je pronašao kip 21. februara

Novi Moai, jedan od kultnih kipova Uskršnjeg otoka, pronađen je u koritu suhe lagune u krateru vulkana, saopćila je domorodačka zajednica koja upravlja tim mjestom na ovom čileanskom otoku.

– Ovaj Moai ima veliki potencijal za naučna i prirodna istraživanja, to je stvarno jedinstveno otkriće jer je to prvi put da je Moai otkriven unutar lagune u krateru Rano Raraku – saopćila je domorodačka zajednica Ma'u Henua, javlja AFP.

Tim naučnika volontera s tri čileanska univerziteta koji sarađuju na projektu obnove močvare u krateru vulkana Rano Raraku je pronašao kip 21. februara.

Nekoliko Moaija u tom području stradalo je u oktobru prošle godine od požara u šumi na otoku, koji je također poznat kao Rapa Nui i nalazi se nekih 3.500 kilometara od zapadne obale Čilea.

– Ovaj Moai nalazi se u središtu lagune koja se počela sušiti 2018. – rekao je za AFP Ninoska Avareipua Huki Cuadros, direktor domorodačke zajednice Ma'u Henua koja upravlja Nacionalnim parkom Rapa Nui, gdje se nalazi vulkan.

– Zanimljivo je da je, barem posljednjih 200 ili 300 godina, laguna bila duboka tri metra, što znači da niti jedno ljudsko biće nije moglo ostaviti Moai tamo u to vrijeme – rekao je Huki, koji je i šef lokalnog ogranka nacionalne šumarske korporacije, koja sarađuje u obnovi močvarnog područja.

Moai su monolitne klesane kamene figure s izduženim licima i bez nogu koje su uglavnom vađene iz tufa, vrste vulkanskog pepela, na vulkanu Rano Raraku.

Ovaj Moai je visok 1,60 metara i pronađen je kako leži na boku i gleda u nebo.

– Pronađen je u cjelosti s svojim prepoznatljivim karakteristikama, ali bez jasne definicije – stoji u saopćenju Ma'u Henua, dodajući da grupa traži sredstva za provedbu dublje studije o otkriću.