Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

velika britanija

Od nove godine zabranjuju pasminu bully XL, ubijaju mnogo ljudi

bully xl pas pasmina
FOT: Screenshot / youtube.com/@Animal-Watch

Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti

Britanski premijer Rishi Sunak izjavio je danas da će psi američki bullyji XL biti zabranjeni do kraja godine nakon što je čovjek ubijen u još jednom napadu u četvrtak.

Objava je stigla manje od sedam dana nakon što je jedan od zdepastih, mišićavih pasa bio uključen u napad na 11-godišnju djevojčicu koja je sa sestrom išla u trgovinu u engleskom gradu Birminghamu.

Sunak je rekao da “dijeli užas nacije” u vezi s nizom ozbiljnih napada pasa.

“Jasno je da se ne radi o šačici loše dresiranih pasa, to je obrazac ponašanja i to se više ne može nastaviti”, rekao je Sunak u videoporuci.

Odgovorni su za više od polovine smrtonosnih napada

Rekao je da je muškarac ubijen u četvrtak u centralnoj Engleskoj u napadu u kojem je učestvovao osumnjičeni pas bully XL. Policija je rekla da je njegov vlasnik, muškarac, uhapšen pod sumnjom da je počinio ubistvo iz nehata.

bully xl
FOTO: Screenshot

Prema kampanji Bully Watch, koja se zalaže za zabranu prodaje i uzgoja velikih pasa bullyja XL, pasmina je odgovorna za više od polovice svih smrtonosnih napada pasa u Britaniji prošle godine.

Bullyji XL izvorno su uzgojeni od američkih pit bul terijera i američkih stafordskih terijera i prvi put su se pojavili u Ujedinjenom Kraljevstvu “oko 2014. ili 2015.”, a broj ovih pasa naglo raste posljednjih godina.

RSPCA: Zabrana pasmina nije rješenje

Sunak je zatražio od policije i stručnjaka da definiraju pse bully XL, što je prema njegovim riječima prvi korak, a zatim će, nada se premijer, do kraja godine biti donesena i zabrana.

Brojne britanske dobrotvorne organizacije za dobrobit životinja, uključujući RSPCA-u, rekle su da zabrana određenih pasmina pasa nije rješenje.

U zajedničkom su saopćenju umjesto toga okrivili “neodgovoran uzgoj i vlasništvo” i rekli da bi se vlada umjesto toga trebala usredotočiti na “propise o kontroli pasa i na promicanje odgovornog posjedovanja pasa i dresure”.