Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba s izmetom

Ovaj grad će pomoću DNK testa identifikovati vlasnike pasa koji ne čiste

psi
Foto: Unsplash
Ilustracija

Od ove sedmice novi pravilnik nalaže vlasnicima pasa u centru grada izradu genetske pasoše za svoje četveronožne ljubimce

Gradu Béziersu na jugu Francuske dosadili su vlasnici pasa koji ne čiste izmet svojih životinja na javnim površinama te gradska vlast želi ubuduće DNK analizom ući u trag prijestupnicima.

Od ove sedmice novi pravilnik nalaže vlasnicima pasa u centru grada izradu genetske pasoše za svoje četveronožne ljubimce, prenosi Hina.

Gomile ostavljene iza njih na ulici mogu se zatim analizirati i identificirati krivca.

Nakon perioda odgode od tri mjeseca, svako ko šeta psa bez genetske propusnice morat će platiti 38 eura, a platit će i kaznu od 122 eura ako ne ukloni pseći izmet.

U početku će se postupak testirati dvije godine.

“Ne mogu više podnijeti svu ovu kakicu. Samo u centru grada svaki mjesec uklonimo više od 1000. Morate uvesti sankcije da bi se ljudi ponašali korektno”, rekao je gradonačelnik Béziersa Robert Ménard za France Info.

Ménard je rekao da će općina svim vlasnicima pasa ponuditi besplatno testiranje pseće sline, što je neophodno za genetski pasoš. Dodao je da se to može učiniti i kod veterinara.

U drugim zemljama općine koje se muče zbog psećeg izmeta također su razmotrile DNK analizu kako bi identificirale vlasnike koji ne vode računa o izmetu koji njihove životinje ostavljaju u javnom prostoru.

U Njemačkoj, grad Weilerswist zapadno od Bonna, najavio je taj korak prošlog ljeta. Izmet je problem na ulicama, igralištima i u parkovima. No, za takav postupak prvo bi se morala stvoriti pravna osnova. Prema riječima glasnogovornice Weilerswista, to bi zahtijevalo amandman na državni zakon o psima. Do sada ništa nije učinjeno.