Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kanada

Pet miliona pčela ispalo s kamiona, vozač uboden više od 100 puta

FOTO: Unsplash
Ilustracija

Nakon nekoliko sati, većina pčela je vraćena u košnice, s time da ih nekoliko stotina nije preživjelo nesreću

Pčelara Michaela Barbera je jučer ujutro probudilo nekoliko poziva policije koja je tražila pomoć jer je s kamiona u pokrajini Ontario ispalo pet miliona pčela. Do nesreće je došlo kada se u kamionu koji je transportirao košnice olabavilo remenje koje ih je držalo na mjestu.

Barber je rekao da je na tom području nastao prilično pomahnitali oblak pčela koje su bile vrlo ljute i zbunjene. Vlasti su vozače u Burlingtonu upozorile da zatvore prozore, a pješacima preporučile da se drže podalje. Pčelar, vlasnik kompanije Tri-City Bee Rescue koja se bavi uklanjanjem i premještanjem zalutalih pčela, prvi poziv policije primio je oko sedam sati ujutro.

Vlasti su ga zamolile za pomoć jer su unaokolo letjele poludjele pčele. Policija je u isto vrijeme objavila javni poziv na društvenim mrežama i pozvala lokalne stanovnike da se drže podalje od tog područja. Barber je nakon razgovora s policijom uputio poziv drugim pčelarima za dodatnu pomoć te je ubrzo na mjesto događaja stiglo desetak pčelara koji su krenuli prikupljati pčele, piše BBC.

Pčele i njihove košnice bile su raštrkane u radijusu od 400 metara. Neke od njih su se počele gomilati na obližnjim automobilima i poštanskim stubovima. “Na prednjem dijelu jednog kamioneta je vjerovatno bilo hiljadu pčela”, kazao je.

Nakon nekoliko sati, većina pčela je vraćena u košnice, s time da ih nekoliko stotina nije preživjelo nesreću. Vozač kamiona je uboden više od 100 puta jer nije nosio pčelarsko odijelo. Nije zadobio teže ozljede.