Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mup rs

Policija upozorila vlasnike pasa: Poštujte propise, kažnjavat ćemo!

Zagreb: Građani u društvu svojih ljubimaca uživali na Tomislavcu
20.7.2021., Zagreb - Gradjani i njihovi ljubimci proveli svoje poslijepodne na Tomislavcu Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Primjetno je da broj pasa kao kućnih ljubimaca iz godine u godinu bilježi trend rasta, a samim tim se povećava i njihovo izvođenje na javna mjesta i to vrlo često opasnih životinja bez propisanih zaštitnih sredstava odnosno povodnika i zaštitne korpe na njušci, navode iz MUP-a RS-a

Na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) evidentiran je određen broj događaja u vezi sa napadima pasa na građane i tom prilikom je dolazilo i do nastanka ozbiljnih povreda, te Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS podsjeća sve vlasnike pasa da su dužni da poštuju propise, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako se navodi u saopštenju iz MUP-a RS vlasnici pasa dužni su da poštuju Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, Pravilnik o držanju i zaštiti kućnih ljubimaca i odluke o načinu držanja i izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine koje donose lokalne zajednice.

“Primjetno je da broj pasa kao kućnih ljubimaca iz godine u godinu bilježi trend rasta, a samim tim se povećava i njihovo izvođenje na javna mjesta i to vrlo često opasnih životinja bez propisanih zaštitnih sredstava odnosno povodnika i zaštitne korpe na njušci, zbog čega postoji osnovana bojazan da može doći do njihovog napada na građane”, navode iz MUP-a RS-a.

Dodaju da policijski službenici preduzimaju mjere i radnje iz svoje nadležnosti ukoliko primjete kršenje člana 30. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na držanje životinja bez nadzora, a u slučaju kršenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja odmah se obavještava veterinarski inspektor i komunalno-inspekciji organi lokalne samouprave.