radio 50 godina

Potonuo jedan od najpoznatijih plutajućih restorana na svijetu

jumbo tw

Vjeruje se da je više od 3 miliona gostiju posjetilo ovaj restoran, uključujući britansku kraljicu Elizabetu II, Toma Cruisea i Richarda Bransona

Plutajući restoran koji je bio poznata znamenitost Hong Konga potonuo je nekoliko dana nakon što je izvučen iz luke u kojoj je radio gotovo 50 godina.

Restoran Jumbo se prevrnuo u Južnom kineskom moru dok je bio na putu prema nepoznatoj lokaciji, saopćila je njegova matična kompanija Aberdeen Restaurant Enterprises, piše BBC.

Oni su naveli u saopćenju da su “veoma tužni zbog ovog incidenta”, ali da nijedan član posade nije ozlijeđen.

Restoran je zatvoren u martu 2020. kada su svi ugostiteljski objekti i turističke atrakcije zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

Vjeruje se da je više od 3 miliona gostiju posjetilo ovaj restoran, uključujući britansku kraljicu Elizabetu II, Toma Cruisea i Richarda Bransona.

Bio je prikazan u nekoliko filmova, uključujući film o Bondu, ali pandemija je zadala težak udarac ovoj poznatoj turističkoj atrakciji u Hong Kongu.

Pomorski inženjeri su angažovani da pregledaju plutajući restoran prije putovanja, a pribavljena su “sva relevantna odobrenja”, rekli su vlasnici.

Plovilo je trebalo ostati na neotkrivenoj lokaciji dok čeka novog operatera.

Međutim potonuo je u nedjelju u blizini Paracelskih otoka nakon što je u njega počela prodirati voda, saopćio je Aberdeen Restaurant Enterprises.

Iako je pandemija bila posljednji udarac za restoran, godinama se suočavao s finansijskim problemima.

Operater Melco International Development rekao je prošli mjesec da restoran nije bio profitabilan još od 2013. i da je imao velike gubitke.