Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bivši obavještajac

Preminuo George Blake, čuvena “krtica” koja je izdala Veliku Britaniju

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, zemlje kojoj je posvetio svoj život, Blake je kazao da nikada nije zažalio zbog svojih akcija

George Blake, čuvena „krtica“ u britanskoj obavještajnoj službi koji je špijunirao za sovjetski KGB tokom 1950-ih prije nego što je pobjegao preko Željezne zavjese, preminuo je u 98. godini, javile su u subotu ruske novinske agencije.

– Legendarni obavještajac George Blake preminuo je danas – izjavio je portparol ruske vanjske obavještajne službe SRV Sergej Ivanov za državnu novinsku agenciju TASS.

– On je iskreno volio našu zemlju i divio se postignućima našeg naroda tokom Drugog svjetskog rata – dodao je Ivanov.

Bivši pripadnik nizozemskog pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata i nakon toga agent britanske vanjske obavještajne službe MI6, Blake je nudio usluge Sovjetima u 1950-im godinama nakon što je bio svjedok američkog bombardovanja civilnog stanovništva tokom Korejskog rata.

On je pružio KGB-u imena stotina agenata MI6 i otkrio je postojanje tajnog tunela u istočnom Berlinu koji je bio korišten za špijuniranje Sovjeta.

U 1961. Blake je otkriven kao dvostruki agent i bio je osuđen na rekordne 42 godine zatvora u Engleskoj. Pet godina kasnije, on je pobjegao iz zatvora koristeći ljestve od konopca uz pomoć trojice ostalih zatvorenika.

Nakon bijega, Blake je prešao Željeznu zavjesu u Istočnoj Njemačkoj i otputovao je u Sovjetski Savez, gdje je živio do smrti.

Blake je primio herojsku dobrodošlicu u Moskvi i dobio je čin pukovnika u ruskoj obavještajnoj službi.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, zemlje kojoj je posvetio svoj život, Blake je kazao da nikada nije zažalio zbog svojih akcija.

Blake je bio među posljednjim živućim britanskim dvostrukim agentima koje je SSSR regrutovao tokom Hladnog rata, prenosi AFP.