Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pritoke sane

Prirodni fenomen: Mjesto u BiH gdje se mrijeste velika jata škobalja

20210428165549_659089

Prema riječima ribočuvara Teufika Hasanića, vrsnog poznavaoca ribljeg svijeta, ovo je doba godine kada se velika jata škobalja kreću prema manjim rijekama, gdje će ostati određeni period radi polaganja ikre

Neobičan prirodni fenomen, mrijest škobalja, odvija se ovih dana u više pritoka rijeke Sane, a najveća jata ovih riba mogu se vidjeti u Kozici, Banjici i Blihi.

Prema riječima ribočuvara Teufika Hasanića, vrsnog poznavaoca ribljeg svijeta, ovo je doba godine kada se velika jata škobalja kreću prema manjim rijekama, gdje će ostati određeni period radi polaganja ikre, pišu Nezavisne novine.

“Recimo, Kozica je manja rijeka, čija dužina iznosi nekoliko kilometara i poznata je po ovoj jedinstvenoj atrakciji. U njen tok se na više mjesta ulijevaju termalni izvori, što je čini toplijom u odnosu na ostale rijeke, a samim tim pogodnom za mrijest ribe”, kaže Hasanić.

Prema njegovim riječima, škobalj u ovo doba godine može oploditi više od 200.000 ribljih jaja, što predstavlja neizmjerno bogatstvo kada je riječ o revitalizaciji ribljeg fonda na ovim prostorima.

U Društvu sportskih ribolovaca “Devet rijeka” iz Sanskog Mosta ističu kako je zbog mrijesta škobalja, ali i drugih ribljih vrsta, pojačan rad ribočuvarskih službi, koje i tokom noći obilaze ovdašnje rijeke.

“Svaki pokušaj izlova na mjestima gdje se mrijesti škobalj predstavlja krivično djelo i za njega su zaprijećene stroge sankcije. Krivolovci su posebno aktivni u ovome periodu, a mi smo odlučni da im stanemo ukraj”, ističe Hasanić.

Zbog toga što ovaj prirodni fenomen nesavjesni pojedinci koriste za krivolov i nezakonito izlovljavanje ribe, koja se praktično za vrijeme mrijesta može loviti i golim rukama, iz ovog društva apeluju na sve istinske ribolovce da se angažuju u zaštiti i očuvanju ribe.