Austrija

Pronađena jabuka stara 4.000 godina, bila je osušena i spremljena za zimnicu

Jabuka Bec

Ostaci jabuke pronađeni su tokom iskopavanja neolitskog naselja u mjestu Oberlaa. Seosko naselje datira od 2.400 godine pne.

Arheobotaničari su, tačno pred austrijski “Dan jabuka” 13. novembra, otkrili najstariju jabuku u Beču do sada. Pretpostavlja se da je primjerak evropske divlje jabuke (Malus sylvestris) osušen prije 4.000 godina, a zatim odložen za zimnicu.

Ostaci jabuke pronađeni su tokom iskopavanja neolitskog naselja u mjestu Oberlaa. Seosko naselje datira od 2.400 godine pne. Nalaz pokazuje da je jabuka vjerovatno osušena i spremljena za zimnicu. Pretpostavlja se da je jabuka uzbrana u šumama koje su tada pokrivale brdo Laaer i dolinu Liesingbach. Ovaj plod predstavlja najstariji primjerak jabuke na bečkom tlu.

– Znamo za slična nalazišta u Švicarskoj, gdje su prepolovljene divlje jabuke nizane na gajtan i čuvane kao suho voće za zimu – rekla arheobotaničarka bečkog Univerziteta prirodnih resursa i primijenjenih nauka (BOKU) Kohler-Schneider.

Pronađena jabuka nema mnogo sličnosti sa današnjim vrstama. Prema naučnicima sistematsko voćarstvo i uzgoj jabuka stiže tek hiljadama godina kasnije u Evropu. Tokom iskopavanja otkrivene su i žitarice i neke životinjske kosti. To omogućava uvid u osnove života neolitskih stanovnika u naselju Oberlaa.

Od 1973. godine se u Austriji “Dan jabuka” tradicionalno obilježava drugog petka u novembru. Ovaj dan ne spada u zvanični popis praznika nego je građanska inicijativa u cilju jačanja ekonomskog značaja jabuke i voćarstva u regiji. Austrijanci godišnje konzumiraju oko 70.000 tona jabuka, prenosi Eurocomm-PR Sarajevo.