Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Minimalizam

Putuje svijetom i nosi samo maleni ruksak: Žena otkrila savjete za pakovanje

Brooke Schoenman

2010. godine pokrenula je web stranicu na kojoj dijeli savjete putnicima o minimalističkom pakovanju

Žena koja je proputovala svijet samo s jednim malim ruksakom otkrila je svoje savjete za pakovanje.

Brooke Schoenman, koja živi u Australiji, proputovala je SAD samo s malenim ruksakom od 12 litara. Za CNN je objasnila da je tokom godina postajala sve frustriranija težinom svoje prtljage te je odlučila početi pakirati pametnije i lakše. Na prvim putovanjima nosila je, kaže, ruksak od 55 litara, ali joj je on jednostavno s vremenom postao prevelik i pretežak.

“Shvatila sam da većinu stvari koje sam spakirala na kraju nikada na putovanju nisam koristila”, objasnila je Schoenman.

Tokom trosedmičnog putovanja po SAD-u 2016. godine nosila je samo maleni ruksak od 12 litara i tada je, kaže, shvatila da joj ništa više od toga nije potrebno. Kaže da su je ljudi zbog toga često “čudno gledali” i ispitivali kako je moguće da ide na tako duga putovanja s tako malo prtljage. Kaže da je čak i njena majka bila zapanjena i “smijala se veličini njene torbe”.

Šta pakuje?

2010. godine pokrenula je web stranicu na kojoj dijeli savjete putnicima o minimalističkom pakovanju.

U torbu, kaže, najčešće pakuje jednu kocku punu višeslojne odjeće koja se može nositi više puta. Također pakuje cipele koje se mogu preklopiti, kao i mini osnovne toaletne potrepštine, zajedno s tastaturom za pametni telefon kako bi mogla raditi.

Iako je rekla da ponekad putuje s većom torbom od 26 litara, što je standardna veličina ruksaka, ipak kaže da je manji ruksak od 12 litara najprikladniji jer “nikada ne mora brinuti o svojoj prtljazi ili o tome što će odjenuti” i uvijek je ima uz sebe.

“Lijepo je moći napustiti zračnu luku ili voz i krenuti ravno van sa svom svojom prtljagom i pritom se ne osjećati opterećeno”, kaže. “Najvažnije je da shvatite koji su vam prioriteti, a nakon toga je sve lakše”, dodaje.

Njeni su savjeti postali toliko popularni da je pokrenula seminare o tome kako se minimalistički pakirati, a mnogi kažu da su im njezini savjeti zauvijek promijenili način na koji putuju.