Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjeo na zadnje sjedište i gledao auto kako juri autoputem (VIDEO)

voznja22222

Današnji automobili krcati su tehnologijom, pa tako između ostalog imaju niz senzora, radara, lasera i lidara koji dodatno olakšavaju vožnju. Tako su u ponudi sistemi poput adaptivnog tempomata, zadržavanja automobila unutar trake, automatskog kočenja itd.

Mnogi proizvođači nazivaju svoje sisteme sistemima poluautonomne vožnje, prilikom čega je dio “polu” ključan, budući da niti jedan automobil na tržištu nije opremljen sistemom autonomne vožnje!

Tesla je primjerice svoj sistem asistencije nazvala “Autopilot” nakon čega je njemački ministar prometa zatražio od američkog proizvođača da prestane tu funkciju nazivati imenom Autopilot, jer to navodi vozače na pomisao da njihova pažnja više nije potrebna.

A kod svim spomenutih sistema potrebna je vozačeva pažnja i spremnost na reakciju. Ipak, uvijek se nađu oni koji se ogluše na ta upozorenja. Takav je slučaj i s ovim vlasnikom Mercedesove S-klase.

On je odlučio uključiti sisteme asistencije i adaptivni tempomat, te se nakon toga zavalio na stražnje sjedište svoje limuzine i iz te pozicije gledao i snimao kako njegova krstarica vozi autocestom, a prema komentarima ljudi koji su vidjeli video koji je vrlo brzo postao viralan, snimka dolazi sa albanske autoceste.

Mnogi su odmah osudili neodgovornog vlasnika zbog ovog opasnog i nepromišljenog poteza: