Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Stravičan obred plemena Chambri: Kako se postaje “čovjek – krokodil” (FOTO)

papau krokodili Chambri

Dječaci u uzrastu već od 11 godina u plemenu na Papua Novoj Gvineji, rizikuju svoje živote da bi uzeli učešća u stotinama godina starom obredu kojim odaju počast krokodilu, gdje im po koži ostaju sitni ožiljci nalik na krljušt, slično kao vodenim reptilima.

To uključuje da dječaci sijeku svoju kožu nebrojano puta i u procesu zarastanja im ostaju izrasline poput krljušti krokodila.

Prema legendi sa Papua Nove Gvineje, ljudi su postali od krokodila, koji su izašli iz rijeke Sepik.

Da bi odali počast stvorenjima od kojih su nastali, dječaci iz plemena odlaze u kuću duhova i ostaju tamo šest nedjelja prije nego što otpočne proces inicijacije.

Tada vođe plemena prave duboke, 2 centimetra dugačke rezove duž tijela mladića – uzrasta između 11 i 30 godina (u nekim slučajevima), navodi “Nacionalna geografija”.

Ovaj bolan proces – koji ponekad ima smrtni ishod – treba da demonstrira disciplinu, fokusiranost i posvećenost, i jedini način na koji je dječacima dozvoljeno da ublaže bol jeste grickanjem ljekovite biljke.

Vjeruje se da ako mogu da izdrže bol, to će ih načiniti jačima kasnije u životu.

Poslije ovoga, dječaci treba da se opruže ispred vatre, tako da dim može da udari u duboke ureze, dok se glina i ulje drveta umeću u rane da im pomognu da uspostave uzdignut oblik krljušti.

Kada se proces završi, nastupa proslava gdje dječaci navlače šešire i nakit.

Chambri pleme se prostire u tri sela i čine ga uglavnom lovci i skupljači.

– Glavni izvori hrane su im u plitkom jezeru, koje nosi isto ime kao i pleme, i puna je ribom – navodi američki antropolog Gilbert H. Herdt.

Neki dječaci iz drugog plemena, istočnije od reke Sepik, prolaze isti ritual.