Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

Sud naredio ženi koja doji da hrani bebu na flašicu, razlog je nevjerovatan

lucy-wolski-sljmgxyzmqM-unsplash

Sudac Okruga princa Williama u Virginiji sada joj je naredio da pri hranjenju koristi flašicu jer je otac posjećuje četiri dana u sedmici

Odluka suda kojom Arleta Ramirez svoju kćer mora hraniti na flašicu kako bi ispunila dogovor o skrbništvu koje dijeli s bivšim suprugom izazvala je bijes javnosti.

Ramirez doji svoju kćer otkako je rođena u julu, piše The Washington Post. Međutim, sudac Okruga princa Williama u Virginiji sada joj je naredio da pri hranjenju koristi flašicu jer je otac posjećuje četiri dana u sedmici.

“Majka je dužna uložiti sve napore kako bi dijete imalo raspored hranjenja i korištenja flašice”, stoji u odluci od 28. novembra, koja također dopušta djetetovom ocu Mikeu Ridgwayu posjete djetetu.

Ramirez je zbog toga pokušala svoju kćer odviknuti od majčinog mlijeka. Za The Post je rekla da se pokušala izdajati, ali time je smanjila proizvodnju mlijeka. Njezina kći, koja jede svakih sat vremena, također je u početku odbijala flašicu. Zabrinuta majka zgrožena je što ju se tjera da prestane dojiti.

“Nije li to moje pravo? Nije li to u najboljem interesu mog djeteta? Dokazi i stručnjaci ukazuju na to da je dojenje najbolje”, rekla je.

U aprilu  će se održati novo ročište

Otac je tražio da se majka izdaja kako bi kćer mogao hraniti dok je s njim. Njegova advokatica Tara Steinnerd tvrdi da “djetetova majka koristi dojenje kao oružje kako bi izbjegla da otac posjećuje dijete”.

Ramirez se sada priprema za novo sudsko ročište, koje će se održati u aprilu i na kojem će priložiti dokaze, uključujući pismo pedijatra svoje kćeri u kojem se navodi da je beba isključivo dojena, kao i imena stručnjaka koji podržavaju dojenje i zalažu se za njezin nastavak dojenja.

Sudsku presudu mnogi su kritizirali na društvenim mrežama.

Pravni stručnjaci tvrde da je dojenje često samo jedan faktor koji se uzima u obzir u sporazumu o skrbništvu, a određene savezne države ne zahtijevaju od sudaca da uzmu u obzir kako se dijete hrani. Dob djeteta također je važna. Što je dijete starije, manja je vjerojatnost da će dojenje prevagnuti nad važnošću provođenja vremena s ocem, navodi Cores Family Law.

Američka pedijatrijska akademija i Svjetska zdravstvena organizacija preporučuju isključivo dojenje tokom prvih šest mjeseci s nastavkom dojenja do druge godine djetetovog života ili duže, prenosi Index.