Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

krivolovci ne odustaju

Sumatranski slon pred izumiranjem, još jedan pronađen odrubljene glave

krivolov (1)

“Glava slona je odsječena, a njegova izvađena iznutrica pronađena je nekoliko metara od tijela”, rekao je šef lokalne agencije za zaštitu okoliša

Još jedan sumatranski slon pronađen je obezglavljen od strane krivolovaca koji zarađuju novac prodajući njihove kljove, potvrdili su indonezijski dužnosnici.

Trup 40-godišnjeg mužjaka otkrio je plantažni radnik u ponedjeljak u provinciji Riau na ostrvu Sumatri.

“Glava slona je odsječena, a njegova izvađena iznutrica pronađena je nekoliko metara od tijela”, rekao je šef lokalne agencije za zaštitu okoliša.

Vlasti su saopćile kako je osakaćeni slon vjerovatno bio mrtav oko sedmicu dana, dodajući da traže odgovorne za ovaj kriminal.

“Sumnjamo da je slon ulovljen i ubijen, a potom mu je odsječena glava da bi s nje uzeli kljove”, rekao je šef lokalne agencije za zaštitu okoliša.

Enormno krčenja šuma smanjuje prirodna stanište ove vrsta i dovodi ih u sve veći sukob s ljudima, dok su njihove veoma kljove cijenjene u ilegalnoj trgovini.

Prošle godine pronađen je još jedan leš slona bez odsječenih kljova u provinciji Aceh, a prethodno su ga krivolovci otrovali.

Prema Svjetskom fondu za divljač, polovina populacije sumatranskog slona izgubljena je u samo jednoj generaciji, a sve je pratilo uništavanje 70% njegovog prirodnog staništa. 2012. je proglašen “kritično ugroženom vrstom”.

Procjenjuje se da je u divljini ostalo još manje od 2.000 sumatranskih slonova.