Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čile

Tokom vikenda im se otvorila ogromna rupa u zemlji duboka oko 200 metara

e2a59dc5-5315-480c-8a05-e36f7b4223b3

“Postoji znatna udaljenost, otprilike 200 metara, do dna. Nismo otkrili nikakav materijal u vrtači, ali smo vidjeli prisutnost velike količine vode”

U Čileu, na rudarskom području Tierra Amarilla, tokom vikenda se pojavila golema vrtača promjera oko 25 metara, što sada istražuju čileanske vlasti. Lokalni mediji prikazali su snimke rupe iz zraka na tlu.

To područje, udaljeno oko 665 kilometara sjeverno od glavnog grada Santiaga, minirala je kanadska kompanija Lundin Mining, piše Guardian.

Sernageomin, nacionalna služba za geologiju i rudarstvo, postala je svjesna rupe u subotu pa je poslala stručno osoblje na to područje, rekao je direktor službe David Montenegro.

“Postoji znatna udaljenost, otprilike 200 metara, do dna. Nismo otkrili nikakav materijal u vrtači, ali smo vidjeli prisutnost velike količine vode”, rekao je Montenegro.

Sernageomin je izvijestio o zatvaranju područja od ulaza do radilišta rudnika Alcaparrosa, koji se nalazi u blizini vrtače. Tvrtka Lundin Mining je jučer priopćila da rupa nije utjecala na radnike, kao ni na zajednicu.

“Nakon otkrivanja vrtače, područje je odmah izolirano i obaviještena su nadležna regulatorna tijela. Tehnička analiza je u tijeku kako bi se utvrdio uzrok nastanka rupe. Najbliža kuća udaljena je 600 metara od vrtače, a naseljena područja i javna služba udaljeni su gotovo kilometar od mjesta nastanka vrtače”, priopćila je kanadska kompanija.