Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tvrde da odbjegli lav nije predstavljao nikakvu prijetnju: “Bojali smo se samo jednog”

FOTO: Screenshot

Kaže da je lično provjerio kavez sat vremena prije nego što je lav krenuo u šetnju i da je “sve bilo u redu”

Lav koji je pobjegao iz cirkusa u blizini Rima nije predstavljao prijetnju javnosti, tvrdi njegov voditelj, dok su aktivisti pozvali Italiju da zabrani divlje životinje u sektoru zabave.

Stanovnicima primorskog grada Ladispolija rečeno je da ostanu u kući više od pet sati u subotu navečer dok su policija, veterinari i cirkusko osoblje pratili lava, konačno ga uspavali i potom uhvatili.

Neobični videosnimci koje su objavili italijanski mediji, a koje su navodno snimili mještani, prikazuju odraslog lava s čupavom grivom kako hoda mračnim i pustim stambenim ulicama, prolazeći pored parkiranih automobila.

Vassallo je rekao da je Kimba bio samo pod blagim sedativima

Rony Vassallo, koji je odgovoran za životinje u Rony Roller Circusu, rekao je da, iako bi pomisao na suočavanje s lavom većinu ljudi uplašila, osmogodišnji Kimba predstavlja malu opasnost.

-Susreo se s ljudima u okruženju na koje nije navikao…i ništa se nije dogodilo, čak ni na sekundu nije imao instinkt da napadne osobu – rekao je za AFP.

Kaže da se bojao “da bi neko mogao povrijediti životinju, iz straha ili prevelikog entuzijazma”.

Vassallo je rekao da je Kimba bio samo pod blagim sedativima i da se probudio gotovo istog trenutka, dok su pregledi veterinara zaključili da nije imao nikakvih štetnih posljedica svoje ekskurzije.

No vodič, čija porodica vodi putujući cirkus, rekao je da su svi bili “vrlo potreseni i vrlo napeti” nakon bijega, za koji vjeruje da nije bio nesretan slučaj.

Kaže da je lično provjerio kavez sat vremena prije nego što je lav krenuo u šetnju i da je “sve bilo u redu”.

Borci za prava životinja izražavaju bijes

Odbio je komentarisati izvještaje o sabotaži, rekavši da je istraga u toku, ali i da se to nikada prije nije dogodilo i da je “vrlo čudno”, prenosi France24.

Kimba je rođen i odrastao u zatočeništvu, zajedno sa svoja dva brata – Zeusom i Ivanom i sestrom Mayom. Oni su među devet velikih mačaka u cirkusu, uključujući tigrove, a u nastupima učestvuju i slonovi, deve, konji, pa čak i bizoni.

Borci za prava životinja izražavaju bijes te poručuju da je držanje takvih divljih stvorenja okrutno.

Više od 20 evropskih zemalja zabranilo je ili strogo ograničilo korištenje životinja u cirkusima, ali Italija još nije među njima.