Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Česte prevare

U Hrvatskoj u kusuru umjesto eura “podvaljuju” i naše marke

f_27594255_1280

Tješili su ga da, za razliku od bezvrijedne lire, on ove dvije marke barem može zamijeniti za osam kuna, odnosno nešto više od jednog eura, pa, eto, nije baš tolika šteta

Jutarnji list piše o velikom broju prevara na jednoj od  najvećih zagrebačkih tržnica, Trešnjevačkoj.

Kako im se javio čitatelj, u jednoj od mesnica kupio je “paketić” za pileću juhu, vrat, hrbat i iznutrice. Platio je s novčanicom od deset eura.

– Kusur je trebao biti nekih sedam i pol eura, tako nešto. Uglavnom, sjeo sam u automobil i otišao prema Krapinskim Toplicama. Po putu sam stao da još nešto kupim i tek onda shvatio što sam dobio. Uz dvije kovanice od dva eura, tu je bila i jedna od dvije konvertibilne marke, valute Bosne i Hercegovine – kaže čitatelj koji sumnja da ga je trgovkinja namjerno prevarila jer su kovanice vrlo slične, ali se pita koliko je još takvih slučajeva diljem zemlje.

Tješili su ga da, za razliku od bezvrijedne lire, on ove dvije marke barem može zamijeniti za osam kuna, odnosno nešto više od jednog eura, pa, eto, nije baš tolika šteta.

No, činjenica je da se građani još privikavaju na izgled nove valute, naročito kovanica, koje se sada, zbog veće vrijednosti novca i koriste znatno češće nego kada nam je valuta bila kuna. Stoga je savjet kojeg treba uvijek ponavljati, kako kupcima, tako i prodavačima, da dobro pogledaju što primaju u ruke prilikom kupnje ili prodaje.