Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Peruu bogati između sebe i siromašnih podigli zid

peru-zid srama

U jugoistočnom dijelu peruanskog glavnog grada podignut je zid visok tri metra na čijem se vrhu nalazi bodljikava žica. Zid kojeg su stanovnici nazvali ‘zidom srama’ dijeli bogate od siromašnih stanovnika Lime.

Zid koji se proteže više od deset kilometara postao je simbol srama za stanovnike četvrti Vista Hermosa, koji zid smatraju depresivnim i razdvajajućim, piše AP.

Izgradnja zida započela je 1980-ih zbog sigurnosti i zabrinutosti za ekstremizam, a posljednji dio dovršen je prije tri godine.

Nevladina organizacija Oxfam javno se odrekla postojanja zida i razlike koje je stvorio između dva područja sa značajnim socioekonomskim raznolikostima.

Područje na kojem je sagrađen zid posjeduje zajednica Casuarinas koja tvrdi da se zid ondje nalazi radi sigurnosti te kako bi zaustavio ilegalnu gradnju.

‘S jedne strane imate Casuarinas, jednu od najskupljih i najekskluzivnijih područja Lime, a stambene jedinice ondje stoje milione dolara, a s druge strane je naselje koje ima minimum ili čak i nema pristup osnovnim potrebama’, objasnio je predstavnik Oxfama Armando Mendoza.

Kako izgleda zid i područja koja dijeli možete pogledati u priloženom videu.