Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjedinjene države

U zatvoru zbog ubistva proveo 48 godina, sada je utvrđeno da nije bio kriv

Foto: X

Sudac iz Oklahome oslobodio je čovjeka koji je bio u zatvoru gotovo pola stoljeća zbog ubistva 1974. godine, što je najduža nepravomoćna kazna koja je odslužena u SAD-u

Glyyn Simmons (70) iz SAD-a bio je nevin u zatvoru gotovo pola stoljeća zbog ubojstva iz 1974. godine. Simmons je bio zatvoren 48 godina, što je najduža kazna koju je nevina osoba odslužila u SAD-u, piše BBC.

Ove sedmice, okružna sutkinja Oklahome Amy Palubo proglasila je Simmonsa nevinim. U presudi stoji da je sud na temelju jasnih i uvjerljivih dokaza utvrdio da djelo, za koje je Simmons osuđen i zatvoren, nije počinio.

Sudac iz Oklahome oslobodio je čovjeka koji je bio u zatvoru gotovo pola stoljeća zbog ubistva 1974. godine, što je najduža nepravomoćna kazna koja je odslužena u SAD-u.

Nevin u zatvoru 48 godina

Simmons je odslužio 48 godina, jedan mjesec i 18 dana zatvora zbog ubistva Carolyn Sue Rogers tokom pljačke trgovine alkoholnim pićima u predgrađu Oklahoma Cityja. Prema Nacionalnom registru oslobađanja, Simmons je zatvorenik s najdužim “zatvorskim stažom”, koji je oslobođen.

Simmons je imao 22 godine kada su on i suoptuženik Don Roberts 1975. osuđeni na smrtnu kaznu. Kazne su kasnije smanjene na doživotni zatvor zbog odluka Vrhovnog suda SAD-a o smrtnoj kazni.

Simmons je rekao da je bio u svojoj rodnoj državi Louisiani u vrijeme ubistva. Okružni sud poništio je njegovu kaznu u srpnju ove godine nakon što je utvrdio da tužitelji nisu predali sve dokaze odvjetnicima obrane, uključujući i to da je svjedok identificirao druge osumnjičene.

Imat će pravo na kompenzaciju

Simmons i Roberts osuđeni su dijelom zbog svjedočenja tinejdžera koji je bio upucan u potiljak. Tinejdžer je pokazao na nekoliko drugih muškaraca tokom identificiranja počinitelja u policiji. Roberts je pušten na uvjetnu slobodu 2008.

Nepravedno osuđeni ljudi koji služe kaznu u Oklahomi imaju pravo na kompenzaciju do 175.000 dolara. Simmons se trenutno bori s rakom jetre. Preko GoFundMe prikupljene su hiljade dolara za pokriće njegovih životnih troškova i kemoterapije.