veliki ugriz

Ulovili ogromnu ajkulu, ali ih je zaprepastilo ono što su vidjeli joj na glavi

ajkula

Naučnici smatraju da je riječ o ozljedama koje je ovaj morski pas zadobio tokom borbe za ženku, a koje mu je nanio znatno veći “rođak”, to jest velika bijela psina

Na društvenim mrežama naučnici iz Amerike objavili su fotografiju ogromnog predatora dugog četiri metra i teškog više od pola tone, ali s ugrizima na glavi.

Naučnici smatraju da je riječ o ozljedama koje je ovaj morski pas zadobio tokom borbe za ženku, a koje mu je nanio znatno veći “rođak”, to jest velika bijela psina, navode mediji.

Morskog psa koji je izvukao deblji kraj u borbi ulovili su pripadnici organizacije OCEARCH u sjevernom Atlantiku, a “dražesnu” ajkulu nazvali su Vimu.

Ova organizacija se inače bavi proučavanjem predatora koji se nalaze na samom vrhu prehrambenog lanca, poput velikih bijelih psina, ali istražuju i bilježe podatke o drugim morskim životinjama.

“Velike bijele psine žive u okrutnom svijetu. Treba vam dokaz? Pogledajte samo glavu našeg Vimija”, napisali su iz OCEARCH-a na svojoj Facebook stranici uz priloženu fotografiju ozlijeđenog morskog psa.

Jedan od ugriza na glavi Vimua prilično je svjež, kažu znanstvenici koji su dotičnu psinu čipirali i sada prate njegovo kretanje oceanom, što možete provjeriti i na stranici organizacije OCEARCH.

Prema njihovim procjenama, “napadač” na Vimija bila je druga velika bijela psina, duga nešto manje od pet metara, što je još osjetno manje od najvećih primjeraka ove vrste koje je zabilježila kamera.