Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

viiše od 50.000 potpisa

Umjesto kipa generala Roberta E. Leeja žele kip “Oderus Urungus”

lee-split (1)

Oderus Urungus, intergalaktički barbar i frontmen GWAR-a, je muzičar iz Richmonda Dave Brockie, koji je bend osnovao 1984. Umro je 2014. od predoziranja heroinom

Više od 50.000 ljudi potpisalo je peticiju da se umjesto kipa generala Roberta E. Leeja u Richmondu, država Virdžinija, postavi statua u čast pokojnom frontmenu heavy-metal benda GWAR.

“Robert E. Lee je propali ratni general koji je podržavao rasističku stvar. Predugo je grad Richmond postavljao statue njega i drugih poginulih branitelja”, piše u peticiji Change.org, koja je u utorak navečer skupila čak 50.247 potpisa.

„Pozivamo grad Richmond da na njegovo mjesto postavi kip velikog lokalnog vođe Oderusa Urungusa“, dodaje se.

Oderus Urungus, intergalaktički barbar i frontmen GWAR-a, je muzičar iz Richmonda Dave Brockie, koji je bend osnovao 1984. Umro je 2014. od predoziranja heroinom.

Statua generala Konfederacije išarana je grafitima tokom posljednje tri sedmice protesta pod sloganom “Black Lives Matter”.

Guverner Virginije Ralph Northam naredio je uklanjanje statue, ali tužba pokrenuta prošle sedmice zaustavila provođenje te naredbe u djelo.