Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lori i George

Umrli najstariji sijamski blizanci na svijetu, vodili su potpuno neobičan život

Foto: X

Bili su stari 62 godine i 202 dana

Umrli su najstariji sijamski blizanci na svijetu, Lori i George Schappell, saopćila je Guinnessova knjiga rekorda. Lori i George su preminuli 7. aprila u bolnici Univerziteta u Pennsylvaniji, a uzrok smrti još uvijek nije utvrđen.

Bili su stari 62 godine i 202 dana. Rođeni 18. septembra 1961. u Pennsylvaniji, Lori i George imali su djelomično spojene lubanje, dijeleći vitalne krvne žile i 30 posto svojih mozgova, odnosno čeoni i tjemeni režanj. Ipak, u mnogo toga su se razlikovali.

George je rođen kao žena

George je imao spinu bifidu i nije mogao hodati pa je sjedio u stolici sličnoj invalidskim kolicima koju je Lori gurala. George je imao uspješnu karijeru country pjevača, a Lori je nekoliko godina radila u bolničkoj praonici rublja.

2007. su postali prvi istospolni sijamski blizanci koji su se počeli identificirati kao da su različitog spola, kada se George počeo predstavljati kao muškarac. Inače, George je rođen kao Dori, ali je prvo promijenio ime u Reba, prije nego što je postao George.

Blizanci su živjeli u dvosobnom stanu u Pennsylvaniji. Svako je imao svoju sobu, naizmjenično provodeći svaku noć u drugoj sobi. Tuširali su se odvojeno, koristeći zavjesu za tuš kao prepreku dok se jedan tuširao, a drugi stajao izvan kade.

Kad god su ih pitali bi li voljeli da su ikada bili razdvojeni, Lori i George su uvijek odgovarali “ne”. “Biste li bili razdvojeni? Apsolutno ne. Moja teorija je: zašto popravljati ono što nije pokvareno?” kazao je George u dokumentarcu iz 1997.

Blizanci su prkosili predviđanjima medicinskih stručnjaka koji su govorili da neće doživjeti 30. godinu.