Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

Veliki broj delfina se nasukao na obalu, više od 50 ih je uginulo

delfini
Foto: Screenshot/BBC

Bjelogrbi delfini poznati su po svojim jakim društvenim vezama, pa kada jedan od njih upadne u poteškoće, ostali ga obično slijede

Više od 50 bjelogrbih delfina se nasukalo na plaži u Zapadnoj Australiji nakon što su neki od njih najvjerovatnije pokušali spasiti druge koje je prvotno zadesila ova sudbina.

Grupu delfina su jučer prvi put uočili prolaznici na oko 100 metara od obale plaže Cheynes.

Pomorski stručnjaci i volonteri kampirali su preko noći na plaži Cheynes, više od 450 kilometara jugoistočno od Pertha u državi Zapadna Australija, nakon što su dupini pronađeni nasukani blizu plaže.

“Nažalost, 51 delfin je uginuo tokom noći nakon masovnog nasukavanja”, objavila je Služba za parkove i divlje životinje Zapadne Australije.

Poznati su po svojim jakim društvenim vezama

“Zajedno s registriranim volonterima i drugim organizacijama pokušavamo vratiti preostalih 46 delfina u dublje vode tokom dana”, dodali su.

Bjelogrbi delfini poznati su po svojim jakim društvenim vezama, pa kada jedan od njih upadne u poteškoće, ostali ga obično slijede.

Australija i susjedni Novi Zeland žarišta su masovnog nasukavanja kitova i delfina zbog velikih kolonija koji žive u dubokim okeanima koji okružuju te otočne države, ali razlog zašto ostaju zarobljeni na plažama ostaje misterija.