Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

priština

Za one koji žele udomiti pse lutalice po 50 eura mjesečno

psi lutalice
Foto: Vlada KS

U Prištini je 4000 pasa lutalica i vlastima su velika glavobolja. Neki građani kažu da su morali bježati od agresivnih pasa

Gradonačelnik kosovskog glavnog grada Prištine ponudio je ljudima gotovo trećinu minimalne mjesečne plaće u državi ako udome psa lutalicu.

U Prištini je 4000 pasa lutalica i vlastima su velika glavobolja. Neki građani kažu da su morali bježati od agresivnih pasa.

Šokantna video snimka mladića koji brutalno tuče maloga psa lutalicu osvijestila je problem i prošli mjesec potaknula prosvjed aktivista i ljubitelja životinja.

-Ovo nije izoliran slučaj, to se događa psima svaki dan diljem Kosova, rekla je aktivistica za prava životinja Argjenta Dociqi.

-Kada povrijedimo životinje, one prema nama postanu agresivne, rekla je učenica Berta Meha, koja je s ocem bila na prosvjedu na glavnom prištinskom trgu.

-Ako ih hranimo i ne tučemo ih, neće biti agresivni, rekla je 11-godišnjakinja za AFP.

Pedest eura mjesečno

Gradonačelnik Perparim Rama nada se da će njegova ambiciozan program, “Dom za svakog psa”, riješiti problem i promijeniti stav prema psima.

Grad će kućanstvima plaćati 50 eura mjesečno za udomljenog psa lutalicu.

-Držanje psa je skupo i nema svako novca, rekao je 48-godišnji arhitekt za AFP. “Zato pomažemo porodice koje usvoje lutalice.”

Grad je već počeo prikupljati pse s ulice. Rama kaže da će biti smješteni u velikim skloništima gdje će biti cijepljeni, sterilizirani i pripremljeni za usvajanje.

Mehaničar Sami Haxhaj među prvima je prihvatio ponudu gradonačelnika i udomio je deset pasa.

-Želim učiniti nešto za njih, rekao je 52-godišnjak koji je izgradio niz kućica u svom velikom ograđenom dvorištu u selu Sibovcu, zapadno od Prištine.

– Volio bi ih posvojiti još deset. Sretan sam što sam im osigurao krov nad glavom i dovoljno hrane i prostora, dodao je.

Grad je rekao da bi drugi trebali “slijediti Samijev primjer i svakom psu lutalici dati dom”.

Promjena se neće dogoditi preko noći

No, nisu svi oduševljeni idejom. “Mora da plivamo u novcu kad ga toliko dajemo za pse”, rekao je Mirsad Balaj (65).

-Sve pse treba sterilizirati ili će cijeli proračun otići na pse, dodaje taj penzioner.

Arhitekt Bajram Kazagiqi kaže, pak, da su i psi “stanovnici ovog grada”.

-Ako želimo brinuti o ljudima, onda moramo brinuti i o psima lutalicama poput članova porodice, rekao je 62-godišnjak.

Gradonačelnik Rama tvrdi da s proračunom koji ima na raspolaganju može riješiti problem, pod uvjetom da je procjena broja pasa lutalica u gradu točna.

Ne očekuje, međutim, da će se to dogoditi preko noći.

-To će se dogoditi za 10 ili 20 godina kad se promijeni društvena svijest i kad će ljudi pokazivati više ljubavi prema psima.