Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čile

Zbog ovog selfija je predsjednik države morao platiti kaznu 3.500 dolara

Predsjednik je objasnio da je hodao plažom blizu svoga doma kad ga je prolaznica prepoznala i upitala može li se slikati s njim

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera u petak je kažnjen s 3500 dolara nakon što je s prolaznicom pozirao za selfije na plaži bez nošenja maske, kao što se zahtijeva tijekom pandemije koronavirusa, prenijele su zdravstvene vlasti.

U Čileu je na snazi strogo pravilo nošenja maski na svim javnim površinama, dok su kršenja pravila kažnjiva sankcijama koje uključuju novčane i zatvorske kazne.

Pinera se ispričao i onda se ubrzo prijavio nakon što je početkom prosinca selfie iskrsnuo na društvenim mrežama.

Predsjednik je objasnio da je hodao plažom blizu svoga doma u elitnom čileanskom primorskom gradu Cachagua, kad ga je prolaznica prepoznala i upitala može li se slikati s njim.

Selfie pokazuje da predsjednik i žena na sunčan dan stoje vrlo blizu jedno drugoga, dok nijedno ne nosi masku.

Pinera, sklon gafovima, prethodno je fotografiran na pizza partyju istu večer kad su prošle godine u Santiagu izbili prosvjedi zbog nejednakosti. Kasnije je viđen kako pozira na trgu koji je bio okupljalište prosvjednika, nakon što su prosvjednici zbog pandemije bili primorani ostati kod kuće.

Virus je na vrhuncu bio u svibnju i lipnju, tijekom zime na južnoj hemisferi, dok je u studenom došlo do pada broja zaraženih. Slučajevi su ponovno u porastu zbog čega je došlo do novih restrikcija i karantena.

Čile je prijavio 581.135 slučajeva virusa od početka pandemije u ožujku, dok je od zaraze dosad umrlo 16.051 ljudi.