Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ženka pitona izlegla jaja iako s mužjakom nije bila 15 godina (VIDEO)

c5229b1d-9350-43cd-bcb6-5b86351f8058

Ženka kraljevskog pitona koja se u zoološkom vrtu u Sanit Louisu u američkoj državi Missouri nalazi od 1961. godine izlegla je sedam jaja.

Uposlenici zoološkog vrta iznenadili su se kad su vidjeli da je njihova najstarija zmija izlegla jaja iako u kontaktu s mužjakom nije bila 15 godina.

Ženka kraljevskog pitona koja se u zoološkom vrtu u Sanit Louisu u američkoj državi Missouri nalazi od 1961. godine izlegla je sedam jaja.

“To je bilo iznenađenje. Nismo očekivali da će više ikad izleći jaja”, ispričao je Mark Warner, voditelj herpetologije u tom zoološkom vrtu za CNN.

Objasnio je da nije uobičajeno, ali ni rijetkost da se kraljevski pitoni reproduciraju aseksualno, to se u zoologiji naziva fakultativna partenogeneza. Osim zmija, ovu sposobnost imaju i neki vodozemci, gmazovi i ribe.

Ženke također mogu spremiti spermu pa kasnije dođe do naknadne fertilizacije, ali Wanner ističe da je najduži zabilježeni period u kojem se to dogodilo trajao sedam godina. Ova je zmija izlegla jaja i 2009, ali tad se ni jedno nije izleglo. Ni tada nije bila u prisustvu mužjaka. Warner kaže da je zadnji put bila u kontaktu s mužjakom kasnih osamdesetih ili ranih devedesetih kad su zmije držali zajedno dok su čistili kaveze.

“Sigurni smo da kontakta nije bilo najmanje 15 godina, ali vjerojatno je da ga nije bilo gotovo 30 godina”, ispričao je.

Zasad su dva jaja podbacila, a preostalih pet se nalazi u inkubatoru te su ih podvrgnuli genetskom testiranju kako bi imali dokaze jesu li nastala seksualnom ili aseksualnom oplodnjom.

“Jedva čekamo rezultate kako bismo imali konačnu informaciju koja će stati na kraj svim nagađanjima”, rekao je.

Rezultati bi trebali stići za mjesec dana, a ako preostala jaja prežive, izleći će se u periodu od dva do tri sedmice.

“Nadamo se da će se barem jedno izleći, ali ne možemo biti sigurni”, zaključio je Warner, prenosi Index.