Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U sarajevskom Cineplexxu

5. MAMF konferencija: Žene su jedna drugoj ogledalo

mamf

Program MAMF-a nastavlja se i 15. oktobra uz ženske razgovore, praktične savjete za zdravlje, odgoj, pokretanje vlastitog biznisa, te druženjem sa specijalnom gošćom, saopćeno je iz MAMF-a

Peta MAMF – Konferencija za mame, koja je okupila više od 150 žena različitih profila iz čitave Bosne i Hercegovine i regiona, otvorena je svečano sinoć u sarajevskom Cineplexxu.

Program je pozdravnim govorom otvorila osnivačica MAMF-a, Meliha Mulahalilović-Žiško, nakon čega su prisutni pogledali dio dokumentarnog serijala “Sve što ste željeli znati o ženama, a nikada se niste usudili pitati” autora Peđe Kazazovića.

Ovaj serijal čine lična i vrlo emotivna svjedočenja 14 žena o životnim situacijama i temama o kojima se rijetko govori u našem društvu, a posjetitelji MAMF-a su nakon prikazivanja imali priliku da uživo čuju neke od protagonistica. Jedna od njih je Sanela Krsmanović-Bistrivoda koja je, između ostalog, govorila o postporođajnoj depresiji kroz koju je prošla, i sa kojom se izborila.

– Drago mi je da sam to ispričala. Mislim da je to prvi put da sam i ja to artikulisala. Često me mame sretnu u parku i priđu mi i kažu da su proživjele nešto slično. Do koga god dođu ove teme to je ogromno, jer nije samo sebi svrha. Mislim da je važno da pričamo o tome i počinjemo raditi na tim stvarima – kazala je Krsmanović-Bistrivoda.

Na panelu je, između ostalog, bilo riječi i o reakcijama publike – kako muškaraca tako i žena – na priče koje su ove hrabre žene ispričale. Iako njihove poruke nisu uvijek naišle na odobravanja, one su se sa tim iznijele tražeći podršku u svojoj bližoj okolini, ali i snagu u sebi samima.

– Mi smo jedni drugima ogledala. Bitno je imati ljude oko sebe gdje se možeš ogledati, sa svojim sumnjama, uspjesima, onim čime se ponosiš i čega se stidiš. Okružiti se ljudima koji su dobri za tebe i ogledati se u njima – kazala je Amra Muratović.

Vesna Filipović je istakla da “trebamo vjerovati u sebe jer kad čovjek vjeruje u sebe, kad je zadovoljan, on ne može činiti loše drugima”.

– Ne možemo promijeniti nikoga osim samog sebe – kazala je Filipović.

Panelistkinje su govorile o tome koliko je odgoj djece stalni proces učenja i prilagođavanja, te koliko je važno da se kao roditelji fokusiramo na stvari koje su zaista važne u životu djeteta.

– Radim na tome da prvo pitam dijete kako je, da li je dobro, je li se umorio, pa tek onda šta je bilo u školi. Jednostavno da budem prvo majka, jer ko će ga drugi saslušati nego ja. Nekad ostavim sve – i veš i suđe, jer hoću da slušam šta djeca pričaju, šta ih tišti, šta ih boli. Ne želim da doživim da jednog dana bude problem, da stoji pored mene, a da ja to ne vidim – kazala je Selma Suljević.

Žene se svakodnevno preispituju o tome kakve su majke, supruge, kćerke, radnice, koliko su posvećene porodici i poslu, te da li u svim tim poljima uvijek mogu dati svoj maksimum. Složile su se da im najviše nedostaje podrška i solidarnost šire okoline, kao i razumijevanje da i njima nekad treba predah.

– Da li primjećujete koliko smo sve presamokritične, koliko sebi dajemo obaveza i odgovornosti i mislimo da ne smijemo ništa fuliti. Mi život provodimo dokazujući se, jer smo uvijek u neravnopravnom odnosu. Trebamo se podsjetiti koliko smo divne, trebamo se voljeti, poštovati sebe i posvetiti vrijeme sebi, jer to nam daje snagu – zaključila je Medina Mujić.

Program MAMF-a nastavlja se i 15. oktobra uz ženske razgovore, praktične savjete za zdravlje, odgoj, pokretanje vlastitog biznisa, te druženjem sa specijalnom gošćom, saopćeno je iz MAMF-a.