Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultati istraživanja

Ako nakon tri sekunde ne krenete na zelenom, nervirate osobu iza sebe

semafor

Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene

Vozači koji ne krenu u tri sekunde otkako se na semaforu upali zeleno svjetlo nerviraju one koji čekaju iza njih, pokazali su rezultati ankete.

Anketa britanske organizacije za pomoć na cesti (RAC) provedena je na 2498 vozača u Ujedinjenom Kraljevstvu, a pokazuje kako 46 posto vozača smatra da ne smije proći više od tri sekunde od paljenja zelenog do kretanja vozača.

RAC je zbog toga izrazio zabrinutost za sigurnost u saobraćaju, nastanak čepova te zagađenja zraka koje uzrokuju vozači koji presporo reagiraju, prenosi Hina.

Oko 17 posto ispitanika kazalo je da često ne uspije proći kroz zeleno svjetlo zbog vozača ispred njih koji ne reagiraju pravodobno. Oko tri četvrtine (64 posto) tvrdi da je na zelenom svjetlu moralo čekati i po više od 10 sekundi.

Pokazalo se da muškarce sporost pri kretanju nervira više nego žene (50 posto u odnosu na 41 posto).

Oko trećine (35 posto) ispitanika kazalo je da može podnijeti ako nekome treba između četiri i šest sekundi, a sedam posto ispitanika po tom je pitanju vrlo opušteno te je odgovorilo da može čekati koliko god treba.

Glasnogovornik RAC-a Simon Williams kazao je da se sve više od tri sekunde “može činiti kao vječnost kad pokušavate proći semafor”, pogotovo jer na nekima zeleno svjetlo traje po samo 15 sekundi.

“Čekanje ozbiljno smanjuje broj vozila koja mogu proći prije nego što se upali crveno svjetlo, zbog čega se stvaraju čepovi te je moguće da se povećava zagađenost zraka”, dodao je.

“Previše vozača iz nekog razloga ne obraća dovoljno pažnje na zbivanja oko sebe kad čeka u koloni pred semaforom”, kazao je Williams.

“Osim što produžuje vrijeme vožnje, ovo može utjecati i na sigurnost u prometu, pogotovo kad vozači naglo krenu jer su kasno primijetili promjenu svjetla, zbog čega ni ne provjere retrovizore kako bi se uvjerili da mogu krenuti.”

Više bi vozača moralo paziti na semafor umjesto da za to vrijeme odlutaju u mislima ili čak nezakonito koriste mobitele.