Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podizanje svijesti

ALU u Sarajevu i Stari most u boji zlata za podršku djeci oboljeloj od raka

Foto: Fena

U ‘Zlatnom septembru’ tradicionalno se, u boju zlata, osvjetljavaju važne građevine i znamenitosti u BiH

Zgrada Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Sarajevu i Stari most u Mostaru sinoć su bile osvijetljeni u boji zlata, u mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka.

U ‘Zlatnom septembru’ tradicionalno se, u boju zlata, osvjetljavaju važne građevine i znamenitosti u BiH, a Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ nizom aktivnosti u mjesecu septembru dodatno radi na podizanju svijesti o raku kod djece.

Centralna aktivnost ‘Zlatnog septembra’ je humanitarna trka/šetnja ‘Zlatni krug’, planirana za 10. septembar u Visokom od 11 sati. Inicijator je Afan Habibović, mladić koji je pobijedio tumor na mozgu, a ove godine pridružio im se i bh. triatlonac i alpinista Tomislav Cvitanušić koji je ranije ove godine popeo najveću planinu svijeta Mount Everest. Trka/šetnja ‘Zlatni krug’, osim podizanja svijesti, ima za cilj i prikupljanje sredstava za projekte Udruženja koji su od velike važnosti za oboljelu djecu i njihove porodice.

Bosna i Hercegovina nema zvanični registar djece oboljele od raka ali, prema informacijama koje imaju sa dječijih hematoonkoloških odjela u Sarajevu i Tuzli gdje se i liječe ta djeca, varira broj novooboljele djece na godišnjem nivou. Posljednjih godina to je između 55 i 60 novootkrivenih slučajeva.

‘Zlatni septembar’ je mjesec podizanja svijesti o djeci oboljeloj od raka. Boja zlata, i traka boje zlata, su simbol podrške djeci oboljeloj od raka, snage i hrabrosti.