Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Širenje majmunskih boginja

Apel prvog čovjeka WHO-a: Smanjite broj seksualnih partnera!

Ghebreyesus yt

Zvaničnici WHO-a ranije su naglasili da se majmunskim boginjama može zaraziti svako ko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim ili kontaminiranom odjećom ili posteljinom

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus danas je preporučio da muškarci u riziku od zaraze majmunskim boginjama razmotre da smanje broj seksualnih partnera.

On je dodao da je do sada 98 posto slučajeva zaraze otkriveno među homoseksualnim i biseksualnim muškarcima i pozvao one pod rizikom od zaraze da preduzmu korake radi zaštite.

“To za muškarce koji imaju spolne odnose sa muškarcima znači da radi sebe i drugih donose bezbjedne odluke. To znači da, za sada, smanje broj seksualnih partnera”, rekao je Ghebreyesus.

On je dodao da zaraženi treba da se izoluju i izbjegavaju okupljanja koja podrazumijevaju blizak kontakt.

Zvaničnici WHO-a ranije su naglasili da se majmunskim boginjama može zaraziti svako ko je bio u bliskom kontaktu sa zaraženim ili kontaminiranom odjećom ili posteljinom.

Savjetnik WHO-a za HIV, hepatitis i spolno prenosive bolesti Andy Seal rekao je da su stručnjaci utvrdili da se majmunske boginje “nedvosmisleno šire tokom polnog kontakta”.

Doktor Hugh Adler, koji liječi oboljele od majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, naveo je da anonimni spolni odnosi čiji se učesnici ne mogu pratiti pomažu širenje bolesti.

“Vjerovatno je i da su se majmunske boginje uvijek ovako prenosile i manifestovale, samo što to ranije nije bilo uočeno ili ovako rašireno”, rekao je Adler.

Od početka zaraze, registrovano je više 19.000 slučajeva zaraze u preko 75 zemalja u svijetu. Smrtni slučajevi uočeni su samo u Africi.