Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

irak

Arheološko čudo: Zbog ekstremne suše “isplivao” grad star 3.400 godina

arheo

Zahvaljujući brzoj reakciji otkrili su više od 100 drevnih glinenih ploča, a neke su još uvijek u svojim glinenim omotnicama

Nakon nekoliko mjeseci ekstremnih suša u Iraku izgubljeni grad star 3.400 godina ponovno se pojavio, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom.

Kao jedna od zemalja koje su najteže pogođene klimatskim promjenama, u Iraku su se temperature popele do čak 45°C, ne ostavljajući stanovnicima drugog izbora osim da crpe vodu iz rezervoara Mosul za navodnjavanje. Fotografije prikazuju nevjerovatne ruševine za koje se vjeruje da su dio izgubljenog grada Zakhiku, središta Carstva Mittani, a koje su izronile nakon rekordne suše, prenosi Newsweek.

Tim njemačkih i kurdskih arheologa požurio je iskopati i dokumentirati ruševine prije nego što ih voda u rezervoaru ponovno potopi. Zahvaljujući brzoj reakciji otkrili su više od 100 drevnih glinenih ploča, a neke su još uvijek u svojim glinenim omotnicama.

Jedan istraživač je otkriće, a i činjenicu da su ostaci tako dugo preživjeli pod vodom, nazvao čudom. U kratkom vremenu stručnjaci su mapirali opsežan urbani kompleks koji datira od 1550. do 1350. godine prije Krista. Osim palače, otkriveno je još nekoliko velikih građevina – masivna utvrda sa zidinama i kulama, višekatna skladišna zgrada i industrijski kompleks.

Svi su bili izuzetno dobro očuvani, unatoč tome što su bili pod vodom više od 40 godina nakon što je palača poplavljena kada je brana Mosul izgrađena sredinom 1980-ih. Operaciju su vodili predsjednik Arheološke organizacije Kurdistana dr. Hasan Ahmed Qasim, dr. Ivana Puljiz sa Sveučilišta u Freiburgu i dr. Peter Pfälzner sa Sveučilišta u Tübingenu.

Grad je prvi put otkriven 2010. godine nakon što je nivo vode u regiji pao zbog suše, a stručnjaci su ga proglasili arheološkim čudom, ali tek su 2019. mogli početi kopati.

Istraživači se nadaju da će nova otkrića pružiti važne informacije o kraju grada iz razdoblja Mittani i početku asirske vladavine u regiji. Grad je sada ponovno potpuno pod vodom, jer je nivo vode u akumulaciji ponovno porastao.