Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon decenija demonizacije

Australija prva zemlja na svijetu koja je ekstazi priznala kao lijek: “Ima terapijske dobrobiti”

mdma ecstasy ss

Posebno ovlašteni psihijatri moći će prepisivati MDMA za posttraumatski stresni poremećaj, a psilocibin za depresiju otpornu na liječenje

Nakon desetljeća “demonizacije”, od jula ove godine psihijatri će u Australiji moći prepisivati MDMA i psilocibin, piše Guardian, a prenosi FTV.

Uprava za ljekovita sredstva objavila je ovo iznenađenje u petak poslijepodne.

Lijekovi će se smjeti koristiti samo u vrlo ograničenom obimu, inače ostaju zabranjeni, ali je dr. David Caldicott, viši predavač hitne medicine na Australskom nacionalnom univerzitetu, taj potez opisao kao “vrlo dobrodošao korak udaljavanja od desetljeća demonizacije”.

3,4-metilendioksi-metamfetamin (MDMA) poznat je kao ekstazi, dok je psilocibin psihodelik koji se obično nalazi u takozvanim čarobnim gljivama. Oba su lijeka korištena eksperimentalno i terapeutski prije nekoliko desetljeća, prije nego što su kriminalizirana.

Posebno ovlašteni psihijatri moći će prepisivati MDMA za posttraumatski stresni poremećaj, a psilocibin za depresiju otpornu na liječenje. Ekstazi je razvijen kao sredstvo za suzbijanje apetita 1912., ali se 1970-ih počeo koristiti u terapijskim seansama u SAD-u. U Australiju je ušao 1980-ih kao party droga, a kriminaliziran je 1987.

Mnoge vrste čarobnih gljiva rastu u divljinama Australije, ali je ilegalno posjedovati ili opskrbljivati psilocibinom. Caldicott je rekao da je postalo “sasvim jasno” da kontrolirana opskrba i MDMA-om i psilocibinom “može imati dramatične efekte na stanja koja se često smatraju otpornima na savremeno liječenje” i da bi posebno koristila muškarcima i ženama koji su se vratili iz australskih odbrambenih snaga. “Sigurna ‘ponovna medikalizacija’ određenih historijski nedopuštenih droga vrlo je dobrodošao korak dalje od onoga što je decenijama trajala demonizacija”, rekao je.

“Osim jasne i razvojne terapijske dobrobiti, također nudi priliku da se nadoknade decenije izgubljenih prilika u udubljivanja u unutarnje funkcioniranje ljudskog uma, napuštenog tako dugo kao dio loše zamišljenog, ideološkog ‘rat protiv droge’.” Kognitivna neuropsihologinja, prof. Susan Rossell, iz Swinburneovog Centra za mentalno zdravlje, rekla je da još uvijek ima “značajan stepen opreza” u vezi s odlukom i da su potrebna dodatna istraživanja.

Rossell je vodeći istraživač u najvećem australskom istraživačkom ispitivanju efikasnosti psilocibina za depresiju otpornu na liječenje. “Uopće nemamo podataka o dugoročnim ishodima, pa me to jako brine, što je jedan od razloga zašto radim svoju veliku studiju”, rekla je. Dr. Stephen Bright, viši predavač i direktor Psihodeličnog istraživanja u nauci i medicini na Univerzitetu Edith Cowan, rekao je da je ovom odlukom Australija postala “prva zemlja u svijetu koja je službeno priznala MDMA i psilocibin kao lijekove”. To je “važan korak u reformi politike droga”, rekao je, ali je dodao da je potrebna opsežna obuka za odobrene psihijatre.

Rekao je da bi objava također mogla dovesti do toga da više ljudi ilegalno pristupa drogama, “iz očaja”. U saopćenju, TGA navodi da je odluka priznala “trenutni nedostatak mogućnosti za pacijente s određenim mentalnim bolestima otpornim na liječenje”.

“To znači da se psilocibin i MDMA mogu koristiti terapijski u kontroliranom medicinskom okruženju”, navodi TGA. Međutim, pacijenti mogu biti ranjivi tokom psihoterapije potpomognute psihodelikom, što zahtijeva dodatnu kontrolu kako bi se ti pacijenti zaštitili.”