Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Baka milionerka poklonila nasljedstvo

baka mara

Baka Mara iz Srbije saznala je nedavno da je dobila nasljedstvo od blizu milion australijskih dolara. Priča je još neobičnija jer ona živi u trošnoj seoskoj kući, bez ikakvog izobilja.

“Prvo, da znate, ja sam od mog Momčila dobila nešto više od 940.000 australijskih dolara, ali sam taj novac podijelila ljudima koji me čuvaju, kao i komšinici, koja mi je mnogo pomogla da nađem nasljedstvo mog muža”, rekla je Marija u ispovijesti “Novostima”.

“Ja, od tih para, više nemam ni dinar. Uostalom, meni novac i ne treba. Dovoljno mi je da imam hljeb, vodu i drva, da se zimi ogrijem”

Marija živi u trošnoj kući, okružena psima, koji su joj najbolji prijatelji. Gleda da za njih ima hranu, a među ljude rijetko silazi.

“Tamo gdje ja uskoro treba da idem, pare mi ne trebaju, zato sam ih i poklonila”, kroz smiješak će baka Marija.

“Dala sam novac ljudima koji me čuvaju. Dođu oni ovde, do mene. A, znate li vi koliko je to zimi teško. Donesu mi hljeb, balone vode, nasijeku mi drva… Njima te pare, a ja ne znam ni koliko je to, više trebaju. Meni je dosta mojih osam hiljada dinara, koliko dobijam na ime poljoprivredne penzije. Da, dio sam dala i komšinici koja se, nakon Momčilove smrti, četiri godine dopisivala sa ljudima iz Australije i na kraju uspjela da izdejstvuje da dobijem to famozno nasljedstvo”

Kako se ispostavilo, Momčilo je u nekretninama u Australiji imao blizu tri miliona dolara. Međutim, nakon njegove smrti, porez nije plaćan, pa su, nakon što su svi dugovi namireni, Mariji preostalo nešto više od 940.000 australijskih novčanica.

“Sjećam se, kao da je jučer bilo. Bilo je to 1956. godine. Momčilo i ja smo kupili kartu u jednom pravcu za Australiju, a put nas je odveo u gradić Gvildford. Moj muž je radio kao tesar u jednoj fabrici, a ja sam brinula o domaćinstvu”

Nakon godinu i po dana, Mariji je stigla vijest da joj je majka Stana teško bolesna. Nije razmišljala. Sjela je u prvi avion i vratila se kući.

“Očuvala sam i sahranila majku, ali se u Australiju više nisam vratila”, nastavlja Marija.

“Momčilo mi je, povremeno, pisao. I, da, slao mi je novac. Želio je da se, kada dočeka penziju u Australiji, vrati u Srbiju”

Godine su prolazile. Potom i decenije. Ali, Momčilo se nije vraćao. Pričalo se da se u Australiji obogatio i postao gazda nekoliko farmi stoke, ali su svi mislili da to nije istina. Tek, prije pet godina Marija je čula da joj je suprug preminuo.

“Kazala sam to komšinici Mari i zamolila je da, ako može, sazna nešto više o tome”, dodaje Marija.

“Komšinica je stupila u kontakt sa ljudima iz Australije. Godinama je tragala i na kraju su me, početkom septembra prošle godine, obavijestili da sam naslijedila Momčilovu imovinu. Pare sam dobila prije nekoliko mjeseci. I odmah sam ih podijelila. Meni, vidite i sami, baš ništa ne treba”.