Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Biste li platili 25.000 dolara da pogledate u budućnost svoga zdravlja?

zdravlje aplikacija

Tehnologija bi nam u skoroj budućnosti trebala još više unaprijediti zdravstvene mogućnosti. Sve bliže su dani individualnih dijagnosticiranja zahvaljujući snažnim računarima koji će u kratkom vremenu moći izračunati cijeli genom svakog pacijenta.

Vizionar biotehnologije Craig Venter pokrenuo je startup Human Longevity (Dug život čovjeka), s kojim namjerava korisnicima ponuditi futurističke zdravstvene testove i nalaze, ne bi li otkrili potencijalne uzroke bolesti i prije nego se bolesti razviju.

[yuzo_related]

Poput, otkrivanja rizika na Alzheimerovu bolest. No, svoj set futurističkih liječničkih pregleda i testova bi i skupo naplaćivao, pogled u budućnost vlastitog zdravlja koštao bi čak 25.000 dolara.

Luksuzna usluga uključivala bi sve moguće sofisticirane testove od sekvenciranja genoma do snimanja mozga.

Za sad još ne obećavaju da bi testovi pomogli u sigurnim dijagnozama potencijalnih budućih bolesti. Program Human Nucleus samo nudi uslugu istraživanja za bogate klijente i da budu bolje upoznati sa stanjem svog tijela.

Ali, nadaju se da će s vremenom prikupiti dovoljno klijenata, a time i dovoljno podataka za uspoređivanje, kako bi se sigurnije moglo povezivati slijedove DNK s bolestima ili strukture mozga s Alzheimerovom bolesti.

Testovi od 25.000 dolara bi specifično sadržavali sljedeće usluge:

Dvije vrste sekvenciranja cijelog DNK koda. To uključuje sekvenciranje vlastitog genoma, kao i genoma mikroba koje žive u tijelu. Testovi krvi mjere širok raspon metaboličkih sadržaja u tijelu pacijenta, ali i mikroba. Za snimanje kardiovaskularnog sistema koristili bi metodu 4D ehokardiografije, koja snima trodimenzionalne oblike srca. Tu je i tehnika mjerenja membrane krvnih stanica.

Korisnici na uslugu dobivaju i snažan skener magnetske rezonance. Skeniranjem se otkrivaju najsitniji dijelovi mozga, uključujući i stanje krvnih stanica u mozgu. Posebnom metodom snimaju i trodimenzionalnu sliku tijela koja može otkriti sve masne naslage u tijelu, kao i potencijalno otkrivanje malenih tumora, koji se potom mogu puno sigurnije ukloniti, nego kada se uoče kasnije.

Na kraju korisnik dobije detaljni personalizirani plan preporuke terapije, koja je potom spremna za upućivanje liječniku opće prakse ili privatnom liječniku kojeg korisnik odabere.

No, mnogi liječnici skeptični su prema takvim testovima i projektima. Za sada cijeli je projekt tek skupa usluga za bogate klijente. No, s vremenom bi ovakva istraživanja i testiranja mogla doći i do naučnih otkrića, možda i zdravstvenog sistema budućnosti.