Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bogati žive 15 godina duže nego siromašni

bogatstvo

Novac i mjesto prebivališta imaju veliku ulogu u određivanju očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama, zaključak je studije u kojoj se tvrdi da najbogatiji Amerikanci žive u prosjeku 15 godina duže od siromašnih.

Najbogatiji američki državljani – što znači 1 posto populacije – žive u prosjeku 15 godina duže od svojih sugrađana s malim prihodima, navodi se u istraživanju ekonomista Raj Chettyja sa Stanforda objavljenom u Časopisu američke liječničke udruge (JAMA).

Autori su do tog zaključka došli na temelju podataka američke porezne i penzione službe. Oni pokazuju da bogati žive duže bez obzira gdje žive, dok kod siromašnih mjesto prebivališta ima veću ulogu u životu i smrti.

Siromašniji stanovnici San Francisca, Los Angelesa i New Yorka duže su zdraviji od stanovnika u industrijskim zonama i na manje bogatim područjima zemlje. Stručnjaci ne znaju zašto je tako.

Primjerice, rezultati pokazuju da Amerikanci s niskim godišnjim prihodom od oko 23.000 dolara imaju velikih izgleda da požive do 89. S druge strane, oni s manjim prihodima u Detroitu, sjedištu američke automobilske industrije, i u drugim industrijskim gradovima, u prosjeku ne dožive 74.