Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Broj mladeža na vašoj desnoj ruci mnogo govori o vašem zdravlju

mladez

Možda ne obraćate pažnju na mladeže koje imate na koži, ali bi i te kako trebalo! Istraživanje objavljano u “Britanskom časopisu dermatologije” donosi brojeve i rizike koji opominju.

Ako na desnoj ruci imate više od 11 mladeža, izloženi ste povećanom riziku od kancera kože, pokazuje studija.

Povećan broj mladeža na desnoj ruci ukazuje i na povećan broj mladeža na cijelom tijelu. Ako je njihov broj veći od 100, rizik za pojavu melanoma povećava se pet puta.

U istraživanju je učestvovalo 3.000 bliznakinja iz Velike Britanije, u kojoj svake godine od kancera kože oboli oko 13.000 ljudi. Studija naučika sa “King” koledža u Londonu trajala je osam godina, a važni parametri istraživanja bili su tip kože i broj mladeža na tijelima učesnica.

Grupa učesnica je kasnije upoređivana sa grupom od 400 žena i muškaraca oboljelih od melanoma.

Žene koje na desnoj ruci imaju sedam mladeža imaju devet puta veće šanse da na cijelom tijelu imaju čak 50 mladeža.

Studija je pokazala i sljedeću vezu: 11 mladeža na desnoj ruci-100 mladeža na cijelom tijelu – povećan rizik od melanoma.

– Važno je da znate šta je normalno za vašu kožu i da svom ljekaru otkrijete svaku promjenu veličine, oblika, boje ili osjećaja koji mladež stvara, kao i neka druga promjena na koži. Ne gledajte samo ruke, melanom može da se razvije na bilo kom dijelu tijela. Kod muškaraca se najčešće javlja na grudima, a kod žena na nogama – rekla je doktorka Claire Knight, predstavnica britanskog društva za istraživanja kancera.

Kako da se zaštitite

Koristite sredstva sa što većim faktorom zaštite od UVA i UVB zraka. Donja granica te zaštite je faktor 15. Posebna opreznost se nalaže osobama sa velikim brojem mladeža na tijelu.

Međutim, zaštita ne znači neograničeno sunčanje. Naprotiv, i sa njom morate da izbjegavate najrizičniji dio dana, od 10 do 16 sati.

Šta stvara mladeže

Mladeže stvaraju melanociti, pigmentne ćelije na koži. Mogu da budu obli, ispupčeni, ravni. Najčešće su braon boje i okruglastog oblika. Najveći broj njih je bezopasan, ali mora da se reaguje ako promjene oblik ili boju, ako počnu da krvare, ako stvaraju neprijatan osjećaj na koži. Pored mladeža na koži mogu da se stvore i pjegice koje su posljedica sunčanja.