Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Buduće i novopečene mame, bol u vratu nije bezazlen

beba

Najkritičniji period zdravlja kičmenog stuba, kada je u pitanju ženska populacija, neosporno je postporođajni period. Brojni su razlozi zbog kojih se majke baš tada najčešće žale na bolove u bilo kom dijelu kičme.

Period trudnoće za sobom ostavlja poremećaj statike, držanja i opterećenja tijela. Nakon porođaja, moglo bi se reći da žena pogoršava svoje držanje – zbog prinudnih, neuobičajenih pozicija koje zauzima pri svakodnevnom kontaktu sa bebom, kaže fizijatar dr. Vesna Stefanović.

Oslabljena muskulatura stomaka i leđa nije spremna da podrži sve zahtjeve koji joj se stalno nameću. Prinudne pozicije glave, vrata i ramenog pojasa dovode do anatomskih promjena na ovim segmentima kičmenog stuba. Rezultat tih promjena su neprijatna zategnutost i napetost mišića, a kasnije i bolovi vratno-ramenog pojasa, potiljačne glavobolje, blage vrtoglavice ili osjećaj nestabilnosti, bolovi duž jedne ili obje ruke…

Položaj kičme u periodu dojenja

U periodu dojenja, stav (postura) majke je veoma tipičan. Glava je isturena naprijed, ramena podignuta ka ušima i pomjerena prema naprijed, pa su leđa okrugla – što, zapravo, predstavlja kifotično, odnosno pogrbljeno držanje.

Ono se ponavlja iz dana u dan, mjesecima, pa dovodi do prolaznih promjena u mekim tkivima vratnog segmenta, ali i do trajnih promjena na koštano-zglobnom sistemu.

Početak tegoba: Za ovaj period će, najvjerovatnije, biti vezan početak tegoba u vratu i ramenima, ili pogoršanje postojećih tegoba. Vremenom dolazi do promjena unutar mekih tkiva i pojave bola – čiji generatori mogu da budu i bolni «čvorići», koje majka često napipa u tom predjelu. Potiljačne glavobolje, bolovi koji se šire između lopatica, ili u ruku – ka grudnom košu, takođe mogu da budu uzrokovani ovim promjenama mišića.
Nevolja je što «korišćenjem» mišića vratno-ramenog pojasa ove tačke postaju bolnije, a mišići sve krući. Situacija je još gora ako je majka anksiozna (napeta, uznemirena) i umorna, što je skoro obavezni pratilac ove faze bebinog odrastanja.

Liječenje: Liječenje je prilično jednostavno. Najvažnije od svega je da se problem tretira u začetku, jer se tada rješava brzo i bez trajnih promjena. Ukoliko se majka odmah javi fizijatru – nakon primjene laseroterapije, elektroterapije (TENS), manuelne masaže i drugih tretmana – ona će vrlo brzo da nastavi sa aktivnostima oko svoje bebe.

Zanemarivanje problema

Ukoliko se problem zanemari, nastavlja se dalja promjena na mekim tkivima i mogućnost «izmještanja», odnosno «pomjeranja» pršljenova. Jedan od uzroka tog pomjeranja leži i u slabosti ligamenata i tetiva kod trudnica i dojilja – što je hormonski uzrokovano, kao i u naporu koji stvaraju dugotrajni, neprirodni položaji pri svakodnevnim aktivnostima.

Simptomi: Ova minimalna «iščašenja» mogu da dovedu do niza tegoba, kao što su vrtoglavice, osjećaj nestabilnosti… Također, može doći i do pojave bola u ruci – iritacije korjena kičmenog nerva vratnog dijela kičme, što rezultuje jakim bolom u vratu i ruci, ili samo duž ruke, uz moguć osjećaj malaksalosti, trnjenja, naduvavanja, slabosti… Ova izmještanja pršljenova mogu da izazovu i glavobolje – jake i uporne, koje ne mogu da se saniraju standardnim načinima.

Navedene tegobe se javljaju ili pojačavaju prilikom pokreta glavom, a posebno iritabilno može da bude zabacivanje glave unazad.

Simptomi koji mogu da znače i nešto drugo

Izvjesna simptomatologija je zastupljena u manjem broju slučajeva, ali također može da upućuje na patologiju vratne kičme: zujanje u ušima, osjećaj pritiska u očima, tegobe sa vidom, trnjenje poglavine ili dijela lica… U ovakvim slučajevima treba biti oprezan sa dijagnostikom, jer navedeni simptomi mogu da budu naznaka i nekih drugih bolesti.

Liječenje: Liječenje podrazumjeva ručno namještanje kičme, uz prateću fizikalnu terapiju – dozvoljenu u periodu dojenja. Pravi završetak rehabilitacije je kineziterapija. Savjet je da se vježba uz nadzor stručnjaka, van kuće, gdje će žena da se posveti samo sebi.

Liječenje vratne kičme: Kada se govori o liječenju promjena na vratnoj kičmi, prije svega se misli na kineziterapiju, odnosno program vježbi. No, sve primjenjene fizikalne terapije ili alternativne metode liječenja – mogu samo da riješe (odlože) problem na neko vrijeme. Ukoliko žena ne promjeni držanje, ne ojača muskulaturu – problem se ne rješava trajno.

Kineziterapijski tretman: Kineziterapijski tretman koji vam savjetujemo, sadrži nekoliko odabranih autorizovanih programa, od kojih je osnovni: Stott pilatesa. U periodu trudnoće i dojenja, on se «prilagođava» – odnosno, koriste se neki njegovi dijelovi.

Kada započeti sa vežbanjem? To zavisi od načina i težine porođaja, da li je majka vježbala tokom trudnoće, ima li pilates predznanje i, naravno, da li se osjeća psihički i fizički spremnom za vežbanje. Savjet je da sa vježbanjem krenete šest sedmica nakon prirodnog porođaja, odnosno šest mjeseci nakon carskog reza. Ipak, prije toga morate da se konsultujete sa vašim ginekologom.

Kako i gdje vježbati?

Majke najčešće pokušavaju da pomognu sebi odmaranjem ili nestručnom masažom. Ili, stručnom masažom, ali koja je povremena i nedovoljna. Jedini način da im se ozbiljno pomogne jeste da se fizikalna terapija sprovede u potpunosti, do kraja. Kruna tretmana je program vježbi i obučavanje pravilnim položajima pri dojenju, povijanju i podizanju, a posebno pri nošenju bebe. Praksa pokazuje da majke u kućnim uslovima nemaju volje niti vremena za sebe, pa je idealno da vježbe obavljaju na mjestima koja su specijalizovana za to, uz nadzor fizijatra i fizioterapeuta.

Vježbe od prvog dana

Postoje vježbe koje možete da radite od prvog dana, kao što su vježbe disanja i takozvane Kegelove vežbe (objasniće vam vaš ljekar). Odmah potom bi trebalo krenuti sa «podsjećanjem» abdominalne muskulature na njenu funkciju, odnosno kondicionirati centar tijela. To je najteže, ali najdjelotvornije za zdravlje i figuru. Ukoliko ste vježbali pilates prije trudnoće, vratićete se nivo niže nego prije graviditeta. Ako ste pilates učili u trudnoći, moraćete da krenete ispočetka, bar kada je u pitanju pronalaženje i jačanje centra tijela. Nemojte da se obeshrabrite. Pilates naučen u trudnoći može dosta da vam pomogne u održavanju pravilnog stava.