Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ulična utrka

Četvrto izdanje utrke “Vitez trči za svjetski dan bubrega”

l_3ee92a7ab781b8d896443543d5951786 (1)

Utrka se održava u organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK/KSB u suradnji sa sportskim radnicima i entuzijastima općine Vitez

Četvrta Viteška utrka “Vitez trči za svjetski dan bubrega” održat će se u nedjelju, 26. marta, povodom Svjetskog dana bubrega koji se obilježava svakog drugog četvrtka u martu.

Utrka se održava u organizaciji Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika SBK u saradnji sa sportskim radnicima i entuzijastima općine Vitez.

S obzirom na to da je svaka 10. osoba u Evropi potencijalni bubrežni bolesnik i da je ova bolest zabilježene kod 850 miliona ljudi u svijetu, ovaj dan je posvećen prvenstveno prevenciji ove tihe ali opake bolesti, priopćili su organizatori.

Upozoravaju kako će, po procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, do 2040. godine ova bolest biti peta po smrtnosti nezarazna bolest u svijetu.

“Najbolji način prevencije je između ostalih i tjelesna aktivnost. U tom smislu naša Udruga već 4. godinu organizira ovu uličnu utrku s ciljem da pokrenemo građane Viteza, ali i cijele BiH pa i šire da se tjelesno aktiviraju, rekreativno trče, šetaju ili krenu u ozbiljne treninge. Jako je važno pokrenuti svoje noge, jer današnji stil i način života bi mogao povećati oboljenja kao što su pretilost, šećerna bolest, visok krvni tlak a to su sve preteče bubrežnog oboljenja”, navodi se u priopćenju.

Sudionici ove ulične utrke koja se trči na 5 kilometara, uz natjecatelje iz BiH, bit će i transplantirani pacijenti iz Srbije.