CIA savjetuje kako da “izludite” šefa i kolege

cia-sabotaza

Ako vas neki kolega mnogo nervira, provjerite da li je možda špijun američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

CIA je nedavno objavila nekada tajni dokument pod nazivom “Jednostavni vodič za sabotažu na terenu: Strateške službe” u kom daje savjete kako da se unište kompanije.

Zanimljivo je šta tehnike sabotaže mogu da se primjete u mnogim firmama u kojima inače nema špijuna.

Evo kakve instrukcije su dobijali špijuni saboteri:

1. Kad god je moguće, sve poslove upućujte komisijama na “dalje proučavanje i razmatranje”. Pokušajte da napravite što je moguće veće komisije sa ne manje od pet članova.

2. Potežite irelevantne teme što češće možete.

3. Pravite se da ste pogrešno razumjeli naređenje. Postavite bezbroj pitanja i uključite se u duge prepiske o takvim naređenjima. Žalite se na njih kad god možete.

4. Cjepidlačite o preciznoj upotrebi riječi u komunikaciji i izvještajima.

5. Budite nerazumni i zahtjevajte od vaših kolega da budu “razumni”. Izbjegavajte rasprave koje vas mogu uvaliti u nevolje ili vas osramotiti pred svima.

6. Nemojte naručivati nove materijale za rad, sve dok vam postojeće zalihe ne budu gotovo potpuno iscrpljene. Tako će i najmanje odlaganje ispunjenja vašeg naređenja značiti gašenje.

7. Kako biste smanjili elan zaposlenih, a time i produktivnost, budite prijatni prema najmanje efikasnim radnicima i dajte im unapređenja koja ne zaslužuju. Diskriminišite efikasne radnike i žalite se na njihov rad.

8. Popunjavajte formulare nečitko, tako da se posao mora ponovo obavljati; pravite greške ili preskačite obavezna polja.

9. Širite uznemirujuće glasine tako da zvuče kao “insajderska” dojava.