Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

Cijelo jato od 97 kitova uginulo nakon što su se nasukali na obalu

jato kitovi
FOTO: Screenshot

Volonteri i svi ostali pokušali su ih izvući natrag u dublju vodu, a onda su se ponovno nasukali

Gotovo 100 kitova pilota uginulo je nakon što su se nasukali u Zapadnoj Australiji, saopćili su u četvrtak službenici za zaštitu divljih životinja, nakon očajničkih pokušaja spašavanja.

Jato od 97 kitova pilota nasukalo se u utorak u plitkoj vodi u blizini plaže Cheynes, oko 400 kilometara jugoistočno od Pertha, mnoštvo njih se nasukalo na pijesku, a do sljedećeg jutra, 51 kit je uginuo.

Oko 250 volontera pridružilo se 100 stručnjaka za divlje životinje u borbi za spas ostalih kitova tokom jučerašnjeg dana.

Na desetine volontera i stručnjaka u ronilačkim odijelima ostali su u vodi, nekoliko njih na kajacima ili daskama za surfanje, pokušavajući natjerati zbijenu skupinu preostalih kitova u dublje vode, a zatim na otvoreno more.

– Volonteri i svi ostali pokušali su ih izvući natrag u dublju vodu, a onda su se ponovno nasukali – rekla je glasnogovornica Službe za parkove i divlje životinje za AFP.

Ona naglašava kako su od tog trenutka, veterinari procijenili i na temelju dobrobiti utvrdili da ih treba eutanazirati.

Kontrolor Peter Hartley zahvalio je spasiocima na njihovim “ogromnim naporima” da spase kitove u hladnim vodama.

– Znamo da je nasukanje kitova prirodan fenomen, ali smo se zaista potrudili, provodeći cijeli dan u vodi s tim životinjama kako bismo im pružili najbolju priliku – dodao je.

Naučnici još u potpunosti nisu otkrili zašto dolazi do masovnog nasukavanja, ali kitovi piloti, koji mogu narasti do više od šest metara, vrlo su društveni, pa mogu slijediti svoje saputnike koji zalutaju u opasnost.