Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hong kong

Čovjek koji je prebolio koronavirus ponovo se zarazio

Epruvete s uzorcima krvi – testiranje na koronavirus
11.03.2020., Zagreb - Ilustracija epruvete s uzorcima krvi - testiranje na koronavirus. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Mnogi vjeruju da pacijenti oporavkom steknu imunitet i ne mogu se više zaraziti koronavirusom jer organizam razvija antitijela. Međutim, postoji dokaz da kod nekih pacijenata nakon nekoliko mjeseci dolazi do slabljenja nivoa antitijela, kazali su naučnici

Naučnici u Hong Kongu danas su saopćili da su registrirali slučaj zaraze koronavirusom kod čovjeka koji se ranije oporavio od infekcije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

To je prvi slučaj zabilježen u Hong Kongu da se čovjek u dva navrata zarazio koronavirusom, a riječ je o 33-godišnjem informatičaru koji je u aprilu izliječen od infekcije COVID-19, a koji je po povratku iz Španije ponovo bio pozitivan na testu na koronavirus.

Istraživački tim Univerziteta u Hong Kongu tvrdi da genetično sekvenciranje pokazuje da se radilo o različitim vrstama virusa.

“Mnogi vjeruju da pacijenti oporavkom steknu imunitet i ne mogu se više zaraziti koronavirusom jer organizam razvija antitijela. Međutim, postoji dokaz da kod nekih pacijenata nakon nekoliko mjeseci dolazi do slabljenja nivoa antitijela”, kazali su s univerziteta.

Naučnici iz Hong Konga također tvrde da bi i pacijenti koji su se oporavili od infekcije COVID-19 trebali nositi zaštitne maske i poštivati fizičku distancu.

“S obzirom da prirodno stečeni imunitet može biti kratkotrajan, vakcinacija bi trebala biti razmotrena i za pacijente koji su jednom izliječeni od infekcije COVID-19”, kazali su naučnici u pisanom saopćenju koje je prenio RTHK.