Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

istraživanje

Da li puni mjesec zaista utječe na naše zdravlje i ponašanje?

mjesec

Postoje oni koji u utjecaj punog mjeseca vjeruju i oni koji ga potpuno zanemaruju. U nastavku vam donosimo što su potvrdila istraživanja

Svi smo barem jednom čuli izliku kako je nekome loše jer je vani pun mjesec. Tjelesne i zdravstvene promjene te promjene ponašanja samo su neke od posljedica, iako mnogi znanstvenici smatraju kako mjesec nema apsolutno nikakve značajke za ljudsko tijelo.

Ipak, više je onih koji u njegov utjecaj vjeruju pa su tako provedena mnoga istraživanja u te svrhe. Istraživanje provedeno u Švicarskoj je pokazalo kako ljudi tada lošije spavaju te je sama kvaliteta sna gora.

Nadalje, istraživanja su pokazala kako nas mjesečeva svjetlost ispunjava strahopoštovanjem, dok nedostatak mjesečine izaziva tugu. Njemačko je istraživanje pokazalo kako je u vrijeme punog mjeseca zabilježeno lagano povećanje broja ubojstava.

Zanimljiva je studija koja je pokazala da su pacijenti operirani za punog mjeseca imali 79 posto veće šanse od preživljavanja nego oni operirani tijekom noći mladog mjeseca. Također, pacijenti operisani tokom punog mjeseca kraće su ostali u bolnici.

Neke su statistike tvrdile kako je više djece rođeno za vrijeme punog mjeseca, ali te tvrdnje nikada nisu znanstveno potvrđene