Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kazahstan

Divlji konji vraćaju se u “Zlatnu stepu” nakon 200 godina

Foto: Screenshot/X

Početkom juna stigla je prva grupa od sedam konja. Još 40-ak planirano je u sljedećih pet godina

Divlji konji, poznatiji kao konji Przewalskog, vratili su se u stepe Kazahstana nakon gotovo 200 godina, u sklopu ambicioznog plana povratka posljednjih divljih konja na svijetu u izvorna staništa.

Ugroženi konji pješčano-smeđe boje nekoć su lutali centralnom Azijom. Ime su dobili po ruskom geografu Nikolaju Przewalskom koji ih je opisao krajem 19. stoljeća, a dotad je već njihov areal bio sveden na samo jedan dio zapadne Mongolije.

Praški zoološki vrt, koji vodi registar ove vrste, namjerava ih početi vraćati u Altin Dalu, ili Zlatnu stepu, regiju središnjeg Kazahstana, golemo područje travnjaka i močvara koje se proteže preko oko 7000 kvadratnih kilometara.

Historijski trenutak

Početkom juna stigla je prva grupa od sedam konja. Još 40-ak planirano je u sljedećih pet godina.

-Ovo su prvi divlji konji koji su dotakli tlo stepa središnjeg Kazahstana u nekoliko stotina godina”, rekao je ravnatelj praškog zoološkog vrta Miroslav Bobek.

-Još je dug put pred nama, no ovo je bio historijski trenutak, zadovoljan je Bobek.

Avkoni češke vojske prevezli su konje, jednog pastuha i šest kobila, letovima iz Praga i Berlina u kazahstanski grad Arkalik, odakle su putovali sedam sati kamionom u pratnji čuvara zoološkog vrta.

Konji će ostati u ograđenom prostoru za aklimatizaciju godinu dana kako bi naučili pronaći vodu i hranu tijekom oštrih stepskih zima.

Konji Przewalskog iščezli su iz divljine do kraja 1960-ih, ali ih je ostalo u vlasništvu ljudi. Već su ponovno uvedeni u Kinu i zapadnu Mongoliju, gdje im je sada populacija 850.

U Kazahstanu se ponovno uvode kao radi očuvanja bioraznolikosti. Naime, ovi konji jedu široku paletu trava, a zauzvrat šire sjeme.

-Vrlo je važno imati ove divlje konje, uvjerava Albert Salemgarejev, vodeći stručnjak Udruge za očuvanje bioraznolikosti u Kazahstanu.