Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječak s “dva lica” proslavio 13. rođendan

tres djecak

Tres Johnson, dječak rođen s rijetkim poremećajem zvanim “dva lica”, kojem su ljekari prognozirali jako male šanse da preživi, upravo je proslavio trinaesti rođendan.

Sindrom “dva lica”, odnosno kraniofacijalna hiperhidroza, je dosad zabilježen samo 36 puta i vjeruje se da je Tres jedina živa osoba s takvom dijagnozom, prenosi Daily Mail.

Ovaj sindrom uzrokuje dupliciranje dijelova lica. Tres je rođen s velikim rascjepom na licu, dva razdvojena nosa, abnormalno oblikovane glave, a uz to je mentalno zaostao i pati od napada.

„Ne znamo šta će se dogoditi u Tresovoj budućnosti, ali niko nije mogao ni zamisliti da će danas biti s nama. Dočekati njegov trinaesti rođendan bilo je predivno, daleko je dogurao. Proteklih trinaest godina bila je borba“, rekla je njegova majka Brandy.

Prošao je kroz mnogo operacija kako bi se promijenio njegov oblik lubanje i smanjio rascjep koji ima na licu. Također, tretiraju ga uljem kanabisa koje je pomoglo da se broj njegovih napada smanji s četiristo na četrdeset dnevno.

Njegovi su se roditelji susreli s mnogo podrške, ali i mnogo neugodnih komentara. Ljudi su im govorili da je sebično od njih što su ga zadržali i da bi ga trebali ubiti kako bi mu skratili muke.

„Mnogi stanje mog sina smatraju tragedijom, ali za njega se mislilo da neće preživjeti ni nekoliko godina, a još uvijek je s nama. To je sve što mi je važno“, tvrdi Brandy.

Oba roditelja priznaju da nije bilo lako prihvatiti takvu situaciju. Tres je dobio četrnaest pogrešnih dijagnoza prije nego je potvrđeno o čemu se radi.

Teško im je pronaći ljekare koji će se prema Tresu odnositi kao prema osobi, a ne pokusnom kuniću.

“Neki su ga htjeli samo pustiti da umre. Moj suprug se morao boriti da ga pokušaju spasiti”, kaže Brandy.

Neki su im obećavali čudesne operacije koje će mu pomoći da izgleda normalno, ali njima to nije važno. Jedino žele da im sin živi što je duže moguće i da m to vrijeme prođe što ugodnije.

https://www.youtube.com/watch?v=cqBns3SyTnw