Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dojena djeca imaju manje problema s ponašanjem

dojenje

Novorođenčad hranjena isključivo majčinim mlijekom tijekom prvih šest mjeseci života ima manje problema u ponašanju u dobi između sedam i 11 godina, a posljedično i kasnije u životu, pokazala je studija objavljena u utorak.

Ona je provedena u Južnoafričkoj Republici na 1500 zdrave djece od kojih je 900 isključivo dojeno.

Ona djeca koja su dojena šest mjeseci, što je razdoblje koje preporučuju pedijatri, imala su 56 posto manje rizika da razviju probleme u ponašanju na početku osnovne škole od onih koji su hranjena kraće od mjesec dana, utvrdili su znanstvenici čiji je rad objavljen u američkom časopisu Plos Medicine.

“Hranjenje isključivo majčinim mlijekom ima puno veću važnost nego se smatralo i to za više aspekata razvoja djeteta”, rekao je Tamse Rochat iz Durbana, glavni autor studije.

Problemi s ponašanjem u djetinjstvu mogu dovesti do agresivnog i asocijalnog ponašanja. To utječe na učenje i odnose s bližnjima i može dovesti do problema sa samopouzdanjem i sa psihičkim zdravljem. Sve to može rezultirati profesionalnim neuspjehom kasnije u životu, pojašnjava Rochat.

Studija je također pokazala da djeca koja idu u jaslice kroz najmanje godinu dana imaju 74 posto više izgleda da će bolje mentalno funkcionirati, prenosi Hina.

Isto tako, djeca koja kod kuće imaju dobru intelektualnu stimulaciju – primjerice razne igre – imaju 36 posto više izgleda za bolje funkcioniranje mozga.