Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

savjeti stručnjaka

Dojenje značajno smanjuje rizik od razvoja raka dojke

dojenje beba pexels

Većina žena tokom dojenja doživljava hormonalne promjene koje odgađaju menstruaciju

Vjerojatno znate da dojenje vašoj bebi omogućava zdrav početak života, ali to nije jedina dobrobit koju joj pružate dojenjem. Dojenje smanjuje rizik od razvoja raka dojke, posebno ako djecu dobijete u mlađoj dobi. Što duže dojite, rizik je manji. Nije potpuno jasno zašto je to tako, ali jedan od razloga možda leži u činjenici da tokom perioda dojenja jajnici rjeđe proizvode jajašca ili možda zato što dojenje utječe na stanice u dojkama na način da postanu otpornije na promjene koje dovode do raka.

Istraživanja pokazuju da majke koje doje smanjuju rizik od raka dojke prije i nakon menopauze, a dojenje duže od minimalno preporučenih šest mjeseci pruža dodatnu zaštitu.

Većina žena tokom dojenja doživljava hormonalne promjene koje odgađaju menstruaciju. To smanjuje izloženost žene hormonima poput estrogena koji mogu potaknuti rast stanica raka dojke.

Osim toga, tokom trudnoće i dojenja dolazi do promjena u tkivu dojke koje omogućavaju uklanjanje stanica s potencijalnim oštećenjem DNK, čime se smanjuje i mogućnost razvoja raka dojke.

Dojenje, također, može pomoći u smanjenju rizika od raka jajnika sprečavanjem ovulacije jer što manje ovulirate, manje ste izloženi djelovanju estrogena i pojavi abnormalnih stanica koje bi se mogle pretvoriti u maligne stanice.

Dojite najmanje šest mjeseci

Kako biste ostvarili zdravstvene prednosti dojenja, prema navodima Američkog instituta za istraživanje raka i Svjetske zdravstvene organizacije, tokom najmanje šest mjeseci trebali biste isključivo dojiti. Isključivo dojenje znači da vaša beba prima samo majčino mlijeko – bez vode, drugih dodatnih tekućina ili krutih tvari.

Nakon šest mjeseci, majčino mlijeko osigurava najmanje polovicu nutritivnih potreba vašeg djeteta. Dakle, možete postupno uvoditi namirnice poput žitarica, voća i povrća (dohranjivanje). Međutim, trebali biste nastaviti s dojenjem. Dojenje nakon šest mjeseci nije samo korisno za zdravlje vašeg djeteta, nego što duže to činite, osiguravate veću zaštitu od raka dojke i jajnika.

U studiji koju je provela Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer, istraživači su uočili da svakih 12 mjeseci dojenja smanjuje rizik od raka dojke za 4,3 posto. Studija je upoređivala stanje kod majki koje su dojile u odnosu na one koje nisu. Također, utvrđeno je da se koristi koje osigurava ukupno ostvareni period dojenja od 12 mjeseci mogu postići s jednim ili više djece.

Nadalje, australski su istraživači otkrili da su žene koje su dojile duže od 13 mjeseci imale 63 posto manju vjerojatnost da će razviti rak jajnika nego žene koje su dojile kraće od sedam mjeseci.

Žene koje su dojile više djece duže od 31 mjesec mogle bi smanjiti rizik od raka jajnika za 91 posto u usporedbi sa ženama koje su dojile kraće od 10 mjeseci.