Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

imunosni sistem

Dokazano je: Muškarci zaista teže podnose gripu od žena

Sick man with flu
Sick man wearing scarf lying on couch at home under a blanket checking temperature. Living room with table full of medicine and pills. Man with running nose and cough.

Istaknuo je i da je, što je razina muškog testosterona viša, imunosni sistem muškaraca slabiji

Dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein, imunologinja na Univerzitetu u Innsbrucku bavi se istraživanjem razlika u imunosnom sistemu među spolovima. Rezultati njezinih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje žene ne uzimaju ozbiljno kada je posrijedi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze, prenosi agencija DPA.

“Pojednostavljeno rečeno, zbog razlika u imunosnoj reakciji na bolest muškarci se češće razbolijevaju od žena”, kazala je dr. Grubeck-Loebenstein.

Objasnila je da se protiv patogenih mikroorganizama koji napadnu organizam bore stanice specifične imunosti i stanice nespecifične imunosti.

Nespecifične stanice su učinkovite isključivo u borbi protiv određenih patogenih mikroorganizama poput virusa gripe i u tom slučaju organizmu omogućuju da se sam brani protiv čitavog niza virusa, bakterija i parazita.

Razlike u imunosnoj reakciji

Ali, relativno je malen broj svake vrste specifičnih stanica. Da bi se uništio patogeni mikroorganizam specifične se imune stanice moraju multiplicirati milion puta.

Ovdje dolaze do izražaja razlike u imunosnoj reakciji među spolovima: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavanju specifičnih imunosnih stanica, učinak muškoga hormona testosterona je suprotan.

I ranija su istraživanja pokazala da estrogen ima snažna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa.

“Dakle, estrogen stimulira imunosni sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje”, potvrđuje i dr. MarcusAltfeld, voditelj Odjela za imunološka istraživanja na hamburškom Institutu Heinrich Pette, gdje istražuje biologiju humanih patogenih virusa.

“Ženski imunosni sistem reagira puno brže i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškoga”, objasnio je.

Istaknuo je i da je, što je razina muškog testosterona viša, imunosni sistem muškaraca slabiji.

Naučnici priznaju da im nije jasno zbog čega hormon koji muškarcima daje odličja muškosti, ujedno muški rod čini zdravstveno slabijim.

Nije samo testosteron razlog

Smatraju da bi se jedan od potencijalnih odgovora trebao potražiti u dalekoj prošlosti, s obzirom na to da se imunosni sustav čovjeka razvija već milionima godina.

“U kamenom dobu naši su preci živjeli u pećinama i bili izloženi raznim opasnostima. Svrha ženskoga imunosnog sistema tada je, kao i danas bila jednaka – zaštititi nerođeno dijete i/ili novorođenče, zbog čega je ženin imunosni sistem morao biti iznimno snažan”, kaže dr. Altfeld.

I Grubeck-Loebenstein povezuje žensku imunosnu reakciju s porođajem i majčinstvom: “Učinak estrogenom ojačanog imunosnog sistema osobito je snažan kod mladih žena nakon puberteta. Smanjuje se s godinama, osobito nakon menopauze.”

Ali, dodaje da testosteron nije jedini razlog zbog kojega muškarci virusne prehlade ili gripu podnose teže, jer tu i ostali čimbenici.

“Muškarci se češće nezdravije hrane, općenito su manje disciplinirani kad su posrijedi bolesti, a osobito su nedisciplinirani kad je posrijedi cijepljenje”.