Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KAKVA HRABROST

Dosad neviđena snimka zapanjila eksperte: “Konačno smo riješili misteriju”

pingvini
Foto: Screenshot/ X

Konačno je riješena misterija zbog čega se horde beba pingvina okupljaju na vrhu visoke litice

Konačno je riješena misterija zbog čega se horde beba pingvina okupljaju na vrhu visoke litice na Antarktiku – došli su tu da skoče u ledenu vodu, prenosi Telegraph.

Fotoreporteri National Geographica bili su zapanjeni kada su vidjeli stotine mladunaca carskih pingvina kako skaču s visine od 15 metara, prenosi Jutarnji.hr.

Poznato je da u dobi od šest mjeseci mladunčad napušta svoje kolonije i odlazi u okean na prvo plivanje, ali obično uranjaju u ledenu vodu s visine od oko pola metra.

Još od 2009. satelitske snimke prikazuju da se neke kolonije razmnožavaju i odgajaju svoje mladunce visoko na liticama ledenjaka, a mnogi su uočeni kako se probijaju do ruba strmih litica.

Sada su prvi put filmaši snimili da mladunci skaču s vrha ledene ploče Ekström u zaljevu Atka. Potrbuške padaju u vodu prije nego što se pojave na površini, bez ikakvih povreda.

Ovo je prvi put da je ovaj trenutak zabilježen kamerom.

Video je u januaru snimio Bertie Gregory za dokumentarac National Geographica ‘Tajne pingvina‘ koja bi trebala biti emitirana iduće godine.

U filmu je prikazano oko 700 beba pingvina kako se probijaju do litice i meškolje pokušavajući skupiti hrabrost za skok. Nakon što se prvi pingvin odvažio, ubrzo su njegov korak slijedili drugi.

-Ranije sam vidio carske pingvine da skaču s litice u more s visine od metar-dva, znamo da su ti mladunci zajedno odrasli i da se drže zajedno. Prvi hrabri skakači daju samopouzdanje drugima da učine isto. Neki od njih čak pokušavaju zamahnuti krilima. Nisam imao pojma da mogu učiniti tako veliki skok i ne samo preživjeti, nego i sretno otplivati zajedno u Južni okean. Bio je to prilično nevjerovatan potez, rekao je.

Gregory i njegov produkcijski tim boravili su devet sedmica i radili u šatorskom kampu na ledenjaku Ekström u blizini glavne kolonije pingvina u zaljevu Atka. Dva mjeseca snimali su pingvine dronovima na temperaturi od -5 stepeni Celzijusa. U januaru svake godine nova generacija mladunaca masovno napušta svoju koloniju i odlazi na more.